Projektet som heter framtidens vårdavdelningar har haft två pilotavdelningar hittills: akutvårdsavdelningen i Nyköping och kirurgiska avdelningen på Mälarsjukhuset. På Mälarsjukhuset håller man fortfarande på att rekrytera personal.
Nu erbjuds även hjärt- och medicinavdelningen på Kullbergska att ingå i projektet, som en tredje pilotavdelning.
Den klassiska bemanningen på en vårdavdelning är vårdlag, som består av bland annat undersköterskor, sjuksköterskor och ett antal patienter.
‒Och så har man, som jag lite slarvigt brukar uttrycka, resurser som kommer in på konsultbasis, säger Cecilia von Alten Brandt, projektledare för de tre olika piloterna.
Det kan exempelvis handla om sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietister och kuratorer. Tanken är att dessa ska ingå i teamen på den framtida vårdavdelningen.
‒Det handlar om att hitta nya arbetssätt och jobba smartare.
I dag kan exempelvis en patient som är på väg hem, och som man upptäcker behöver hjälpmedel, få vänta på en arbetsterapeut.
‒Finns arbetsterapeuten på plats och kan identifiera behoven direkt så tror vi att patienten får en effektivare vård, så man slipper vara på sjukhus längre än man behöver, säger Cecilia von Alten Brandt.
En studie på akutvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett visade också att 20 timmar per dygn går åt till servicejobb som tvätt, städ och transporter.
Tidigare var det i stor utsträckning vårdpersonalen som gjorde det här. Men på framtidens vårdavdelning finns personal som sköter den vårdnära servicen, så som städning och matservering.
Personalens arbetsschema ser också annorlunda ut på framtidens vårdavdelning. Ju mer obekvämt personalen arbetar desto mer tid får man att återhämta sig på.
På hjärt- och medicinavdelningen på Kullbergska finns det 16 platser i dag. Målet är att vårdavdelning ska ha 24 platser.
Det kan bli aktuellt med nyrekryteringar.
‒Än så länge har vi bara informerat om möjligheterna att vara med. Sedan ska vi se över vilka resurser som behövs och vad vi behöver rekrytera. Har man inte 24 vårdplatser öppet i dag så kan man anta att det saknas resurser, vilka som sedan behöver rekryteras, det törs jag inte svara på. Men att man behöver fler resurser, det kan man utgå ifrån, säger Cecilia von Alten Brandt
‒Det känns bra att få framtidens vårdavdelning på plats också i Katrineholm så att vi kan börja utveckla nya arbetssätt. Det kommer att leda till att vi får lättare att rekrytera och att sörmlänningen får ett ännu bättre omhändertagande och rehabilitering på våra sjukhus, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.