När kommunfullmäktige i augusti skulle gå till beslut om trafik- och parkeringsstrategierna ville S- och M-majoriteten tuta och köra. I stället blev det minoritetsåterremiss. Oppositionen ville se förslagen förtydligade och kompletterade.
En orsak var att den ansågs sakna en idé och tanke om hur trafikströmmarna i framtiden ska gå i tätorten. En karta efterfrågades därför – och levererades. Men den visar i stort sett bara dagens trafikströmmar.
– Majoriteten har inte gjort vad vi begärt. Man kan inte utröna några tankar inför framtiden, tycker Inger Fredriksson (C) om kompletteringen.
Detsamma gäller kravet på att ett nytt Resecentrum måste vägas in i strategierna, tycker hon. C, MP och KD anser att det är avgörande att klargöra hur dagens knutpunkt kan utvecklas eller flyttas på. Men den frågan, konstaterar de olyckligt, skjuts på framtiden.
Återremissen behandlades av kommunstyrelsen utan yttrande från service- och tekniknämnden.
– Förakt för demokratiskt fattade beslut, tycker Tony Rosendahl (V) som menar att nämnden skulle ansvara för kompletteringarna.
Majoritet och minoritet var följaktligen på fortsatt kollisionskurs när strategierna antogs på måndagen. En enig opposition yrkade avslag, L och SD med invändningen att strategierna är "bilfientliga" och hotar tillgängligheten i centrum.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) ironiserade en smula över oppositionens försiktighet. Han påminde om alla invändningar som föregick stängningen av Djulögatan vid Stadsparken – något som ingen i dag tycker är fel, sa han.
– Vill man ändra någonting, måste man våga ta beslut, sa han och påtalade att trafik- och parkeringsstrategierna är viktiga inriktningsdokument för ett framtidsbygge med sikte på trafiksäkerhet, trygghet och god miljö.
Cecilia Björk (S) hakade på och menade att det ju är för kommande generationer som fokus måste riktas från bilism till cykel- och gångtrafik.
– De som kommer efter oss – för dem kommer det att vara hemtamt. Det blir deras fina miljö.