Efter en lång renovering är Vingåkers kommunhus färdigt. Det gamla Apotekshuset är utrymt och ska snart bli lägenheter. Två kommunhus har blivit ett och nu finns all administrativ personal i kommunledningsförvaltningen under samma tak tillsammans förtroendevalda och administrativ ledning för barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. På fredagsmorgonen öppnade den ordinarie entrén igen efter att kommunen under några månader haft en tillfällig entré. Katrineholms-Kuriren blev ett av fredagens första besök där Cecilia Blixt tog emot.
— Från och med nu släpps inga besökare in på egen hand i huset. Personalen måste ha en tag med sig för att kunna komma in och jag har heller ingen möjlighet att öppna inifrån receptionen. Besökare måste tala om för mig vem de ska träffa och sedan ringer jag den personen som får komma ner och hämta sin besökare, säger Cecilia Blixt som hade fullt upp med att informera om de nya reglerna.
— Det kan nog upplevas som lite besvärligt i början men så är det ju när man inför nya rutiner, säger Cecilia Blixt.
Kommunens it- och informationschef Maria Pestrea säger att ombyggnaden av bland annat receptionen gjorts utifrån en säkerhetsaspekt. Det har gjorts framförallt eftersom myndigheter som Arbetsmiljöverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ställer krav på landets kommuner gällande säkerheten. Det var dock inget självklart beslut, säger Maria Pestrea.
— Vi har varit med om några enstaka fall under åren när personer uppträtt hotfullt, men det är ovanligt här i Vingåker. Tyvärr så har ju samhällsklimatet hårdnat. Men jag vill poängtera att huvudorsaken till ombyggnaden inte är att vi känner oss hotade, säger Maria Pestrea.
Tror du att kommunens medborgare kan uppleva detta som något negativt?
— Det kan säkert upplevas negativt, men jag tror att de flesta har förståelse. Tanken är ju också att vi på detta sätt ska ta hand om vårare besökare på ett bättre sätt och ge en bättre service. Och kommer man hit bara för att låna toaletten så går det bra det också, säger Maria Pestrea.
Kommunhuset är inte bara en arbetsplats, det är också en ledningsplats om Vingåker skulle drabbas av en extraordinär händelse.
— Låt säga att vi skulle drabbas av exempelvis en allvarlig snöstorm som påverkar hela samhället. Då ska vi kunna ha vår krisledning här i huset, säger Maria Pestrea och berättar att man därför bland annat håller på att förbereda för reservkraft i händelse av att elnätet slås ut. Ett reservkraftaggregat ska därför placeras på baksidan av huset.
Kommunhuset på Parkvägen, som är från 1955, har dessutom fått ett nytt tak över entrén som gör den mer estetisk. Hela huset har tillgänglighetsanpassats, hissen har flyttats så att man kan nå alla våningar. All belysning har dessutom blivit energisnål.
— Vi har också flyttat om våra arbetsplatser för att få en bättre struktur, säger Maria Pestrea.