Kommunen vill starta naturskola

Kommunen har ansökt om pengar hos Naturvårdsverket för att starta en naturskola. Totalt vill man lägga nästan en halv miljon på att utreda förutsättningarna för att utbilda barn i naturvård.

Linda Aldebert, miljöstrateg.

Linda Aldebert, miljöstrateg.

Foto:

Övrigt2018-12-13 08:40

Naturvårdsverket LONA-bidrag (lokal naturvårdssatsning) är till för att stimulera kommuners och ideella föreningars naturvårdsengagemang. I sin ansökan skriver kommunen att de vill skapa förutsättningar för en permanent naturskola.

– Vi har bra fysiska förutsättningar som miljö och skolmaterial. Men vi har inte organisationen för att hantera det och det är därför behöver vi en person som kan titta på de här delarna åt oss i ett projekt, säger kommunens miljöstrateg Linda Aldebert.

En del av projektet skulle vara att samordna bildnings- och samhällsbyggnadsförvaltningens resurser.

– Vi har redan tillgång till Tornstugan som invigs nu i vår och där det kommer finnas pedagogiskt material. Så vi kommer börja nosa på att erbjuda skolorna ett bättre koncept redan innan och under tiden det här projektet pågår. Men målet är att kunna erbjuda en etablerad verksamhet.

Hon tror att naturskolan skulle kunna byggas på samma koncept som Komtek, den kommunala teknik- och entreprenörsskolan dit barn och unga kan gå på fritiden, men med ett fokus på natur- och miljöfrågor.

– Utomhuspedagogik har visat sig ge väldigt bra resultat för inlärning och man får väldigt bra hälsoeffekter av att vistas ute i naturen. Barnen är vår framtid och vi har stora utmaningar framför oss. Det är viktigt att vi uppmuntrar dem att tänka bra kring miljöfrågor och hållbarhet. Det vore fantastiskt om vi skulle få till ett koncept som fungerar här i Katrineholm.

Kommunen har ansökt om 225 000 kronor och kommer själv att bidra med lika mycket till projektet som är tänkt att starta i juni 2019 och pågå i ett år.

– Med lite tur, vilja och ambition kan naturskolan starta höstterminen 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!