Än så länge har inga politiska beslut fattas, men målsättningen är att de nya riktlinjerna för friskvårdsarbete ska börja gälla från den 1 januari 2018.
‒Vi har pratat ett antal år om friskvård i Katrineholms kommun och nu har kommunledningen tagit fram ett förslag som ska vidare till personalutskottet. Friskvård är väldigt aktuellt i dag och vår utgångspunkt i diskussionerna har varit att var och en har ett eget ansvar för sin hälsa och sitt välmående. Vi vill komplettera det den enskilde gör själv och vi ska även vara duktiga på förebyggande åtgärder för att undvika sjukskrivningar, säger Göran Dahlström (S).
Förutom personalutskottet ska även fackliga organisationer involveras innan det är dags att fatta ett politiskt beslut.
Enligt förslaget ska varje tillsvidareanställd och de med vikariat längre än ett år från och med den 1 januari 2018 ha rätt till ett friskvårdsbidrag på 1000 kronor per person och år. Mot uppvisande av kvitto ska man kunna få ersättning för bland annat idrottsaktiviteter, massage och nikotinavvänjning. Satsningen kommer att kosta kommunen 3 miljoner kronor om bidraget utnyttjas fullt ut.
‒En del kanske tycker att 1000 kronor är för lite, men vi börjar så här så får vi se om beloppet ska höjas på sikt. Personalutskottet kommer att följa utvecklingen och sen får vi se hur vi går vidare, säger Dahlström.
Utöver bidraget ska även varje arbetsplats anordna friskvårdsaktiviteter och det ska finnas hälsoinspiratörer på varje förvaltning. Målsättningen är att vara en attraktiv arbetsgivare kan erbjuda en god arbetsmiljö där hälsa och trivsel prioriteras.
Göran Dahlström konstaterar att man börjar från noll då man tidigare inte tagit något samlat grepp kring friskvården för kommunanställda.
‒Förvaltningscheferna ska ha det övergripande ansvaret tillsammans med arbetsledare. I de medarbetarsamtal som hålls ska man även ställa frågor om till exempel stresshantering, rökavvänjning, viktminskning och hälsa. Det kan vara känsligt, men vi vill att man börjar prata om det för att folk ska må bättre.