För sex år sedan slöt kommunen och Q-steps kvalitetssäkring AB ett avtal om att införa den så kallade Qualismetoden i bildningsnämndens alla verksamheter. Den hade tidigare provats inom gymnasiet.
Avtalet förlängdes 2015 och gäller året ut. Därefter blir det ingen förlängning. Bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist har sagt upp avtalet.
– Vi är inte riktigt överens. Men det är inte därför vi säger upp avtalet, uttrycker hon sig.
Enligt Björkqvist pågår en utomrättslig process mellan parterna. Den vill hon inte gå in på i detalj förrän den är slutförd.
– Men jag kan säga att de har haft synpunkter på hur vi har hanterat delar av avtalet.
Q-steps vd Susanne Levén är mycket frågande till kommunens agerande.
– Om det är för att de tycker det är för kostsamt, för att de vill fixa kvalitetssäkringen på egen hand eller om det kommit in nya chefer som vill ha en förändring vet jag inte. Det enda svaret jag fått är att kommunen avser att använda ett eget kvalitetssystem.
Detta bekräftar Björkqvist som skälet till uppsägningen.
– Det är inga konstigheter med det, vi kände oss mogna för ett eget system. Vi har lärt oss jättemycket under åren om kvalitetsprocesserna och har inte hittat på innehållet i vårt eget system. Det utgår klart och tydligt från våra styrdokument.
Nu ska ni granska er själva?
– Det har vi egentligen gjort hela tiden, med skillnaden att vi också haft den externa granskningen. När det gäller hur granskningen ska göras har vi inte riktigt gjort klart det.
Susanne Levéns uppfattning är att skolorna och förskolorna i Katrineholm har varit nöjda med Qualis verktyg för kvalitetsvärdering. Den externa granskningen har bidragit till en kvalitetshöjning, menar vd.
Sedan 2012 har Q-steps fakturerat kommunen för närmare 3,5 miljoner kronor. I avtalet ingår licens för Qualis, medlemskap i ett nätverk, externa granskningar och utbildningar.
Enligt Levén återstår elva enheter att granska i år.
– Kommunen har skjutit upp granskningen och sagt att de inte vill göra den. Men de får betala ändå.