Socialdemokraterna i Katrineholm går under kommunalrådet Göran Dahlströms ledning in i den nya mandatperioden med en närmast förkrossande majoritet bakom sig i kommunfullmäktige. Dahlströms sätt att med moderatstöd förvandla valförlusten till vad som än så länge åtminstone på papperet ser ut som en storseger gör honom historisk.
Från årsskiftet har majoriteten i Katrineholms kommunstyrelse tio ordinarie ledamöter. Tre moderater bakom sju socialdemokrater ger majoriteten ett för Katrineholms kommun svårslaget övertag. Tio mot fem!
Motsvarande styrka och inbördes förhållande har majoriteten i utbildningsnämnden och i vård- och omsorgsnämnden.
Socialdemokraterna behåller ordförandeposterna i de tre ovan nämnda tyngsta organen. Förutom att Göran Dahlström förblir kommunstyrelsens ordförande fortsätter Anneli Hedberg att leda utbildningsnämnden. Och Monica Johansson är fortfarande ordförande i vård- och omsorgsnämnden, om än med kraftigt reducerad tid. I fortsättningen ska hon försöka klara uppdraget på 20 procent av heltid.
Viss moderatmakt
De tre S-topparna assisteras av tre moderata vice ordförande, Lars Härnström i kommunstyrelsen, Bo Sivars i utbildningsnämnden och Bengt Andersson i vård- och omsorgsnämnden.
Oppositionen har fått andra viceordförandeposterna genom Ewa Callhammar (FP) i kommunstyrelsen, tillika oppositionsråd, Carina Björk Andersson i bildningsnämnden och Lilly Márton (MP) i vård- och omsorgsnämnden.
Helt utan maktpositioner blir Moderaterna inte. Förre gruppledaren Erik Liljencrantz blir ordförande i byggnadsnämnden med Marie-Louise Karlsson som förste vice. Oppositionens och Centerns Bertil Carlsson är här andre vice ordförande. Även i miljö- och hälsoskyddsnämnen är Liljenkrantz ordförande och Karlsson förste vice. Här är Göran Ivarsson (C) andre vice.
En annan moderat makthavare är numera även Johan Hartman som ordförande i service- och tekniknämnden och som därmed efterträder den i takt med förra periodens uppmärksammade styrningsbrister allt tystlåtnare Pat Werner (S).
Härnströms råd
Pat Werner blir dock inte lottlös, utan får ta vid som ordförande i socialnämnden med assistans av vice ordförande Maria Hempel-Persson (M). Här blir kristdemokraten Joha Frondelius oppositionens frontfigur som andre vice ordförande.
Cecilia Björk (S) fortsätter som ordförande i kultur- och turismnämnden med Birgitta Lindeberg (M) som förste vice. Oppositionens kulturföreträdare är Kristina Malmnäs (FP) i egenskap av andre vice ordförande.
Majoriteten är som synes stabil. Så stabil att det lär blir svårt för Moderaterna att göra sin politik synlig – i den mån de har någon kvar. Det torde i första hand vara en uppgift för andrekommunalrådet Lars Härnström, som avses få ta hand om ett nytt näringslivsråd. Det är i en mening en tacksam uppgift som på ett annat sätt är svår. Näringslivsrådet är ett informellt samarbetsorgan mellan kommunen och näringslivet och dess status och tyngd blir vad Härnström under perioden lyckas göra det till. Det svåra blir att profilera moderat politik genom att svara för kommunens kontakter med näringslivet.
Ingen syns lysa
Om det är stabilt i Katrineholm råder som bekant motsatsen i Vingåker. Någon majoritetskonstellation finns inte. Socialdemokraterna ska, i första hand genom Camilla Anglemark, leda kommunen i minoritetsställning med en oppositionsmajoritet bestående av åtta sinsemellan splittrade partier indelade i två valtekniska samverkanskonstellationer och en länge irrande, vilsekommen sverigedemokrat.
Hur det här ska gå står möjligen skrivet i de stjärnor som i alla fall inte just nu tycks lysa i Vingåkerspolitiken. Den socialdemokratiska minoriteten bakom Anglemark har inte helt hämtat sig från sviterna efter förra mandatperiodens infekterade inbördeskrig. En av de hårdaste försvararna av det dåvarande S-etablissemanget, Björn Blid, har hoppat av i besvikelse över att inte få de tunga förtroendeposter han säkert ansåg sig ha förtjänat för sin lojalitet. Han föredrar att vara med om att styra landstinget tillsammans med bland andra miljöpartister och folkpartister.
Moderaterna har förklarat sig beredda att agera som ansvarsfull opposition i samverkan med C och KD, som kontrast till VTL, som fått med sig så olika partier som FP, MP och V. Som om VTL inte inom sig skulle företräda tillräckligt många motstridiga åsikter.
Mera löst än låst
Eftersom innebörden av begreppet ansvarsfull varierar beroende på vad eller vilka man känner ansvar för är det osäkert i vad mån Anglemark kan räkna med att komma överens med Moderaterna. Redan på måndag väntas strid i en för hela mandatperioden viktig politisk styrningsfråga. Det vill säga hur många ledamöter kommunstyrelsens arbetsutskott ska bestå av. Moderaterna känner ansvaret för att fullfölja sitt vallöfte om att minska antalet förtroendevalda och vill minska utskottet till tre ledamöter. Med tanke på att fullmäktige består av nio partier är det tufft och Socialdemokraterna vill säkert ha fem.
Det verkar som om de politiska lägren i Vingåker låser varandra men läget är snarare löst än låst – tillika olöst. Men om kaoset inte ska bestå de kommande fyra åren, med all den osäkerhet som hela kommunapparaten och ytterst medborgarna då skulle drabbas av, krävs rejält ledarskap och ett nytt samförstånd.
Lås in dem!
I det här läget går det inte an att alla kräver att få sina lokala valprogram uppfyllda. Faktum är ju att valresultatet visar att Vingåkersborna inte godkänt något av dem.
Helst borde några av de tongivande politikerna, framför allt Camilla Anglemark, Björn Andersson och Martin Larsson under ledning av någon klok gubbe eller gumma, låsa in sig i någon konklav på Hotellet eller Båsenberga och inte tillåtas komma ut förrän de är överens om hur de ska ha det.
Som det är nu kan de i alla fall inte ha det!