Trädgårdssäsongen må kännas långt borta, men på många fönsterbrädor gror den första sådden.
Roger Axén, ordförande i Katrineholms trädgårdsförening och kassör i Mogetorps koloniområde sköter sina späda tomatplantor med varsam hand. Han ser fram emot sommaren på kolonin, fylld av blommor och grönsaker.
Den 1 juli öppnar han och övriga medlemmar i Mogetorps koloniområde sina trädgårdar för allmänhetens beskådan.
‒Ja, vi öppnar hela koloniområdet, säger Rolf Andersson, ordförande.
Då arrangeras nämligen Tusen trädgårdar, för femte gången i ordningen. Bakom arrangemanget, som sträcker sig från norr till söder, står Riksförbundet Svensk trädgård, tillsammans med Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet.
‒I år vill vi gärna lyfta fram grönsaksodlingen. Det är en folkrörelse som pågår, där vi ställer om till mer självhushåll, där vi äter mer klimatsmart. Studiefrämjandet vill givetvis stötta den här folkrörelsen för att få ännu fler att förstår att det är rätt väg att gå, säger Lena Wistrand, nationellt ansvarig för Tusen trädgårdar.
Alla som vill öppna sin trädgård är välkomna att göra det. Här finns ingen jury som bestämmer vilka som duger och vilka som inte gör det,
‒Det som skiljer Tusen trädgårdar från andra öppna trädgårdar är bredden. Här får villaträdgårdar, stadsodlingar, stadsparker, koloniträdgårdar och balkonger, ja alla, delta. Det enda kravet är att man har en passion för att odla, säger Lena Wistrand.
Många av de som har varit med tidigare har tyckt att det har varit väldigt roligt och lärorikt.
Lena Wistrand beskriver arrangemanget som ett kunskapsutbyte.
‒Själv stoppar jag ner en massa saker i min trädgård och sedan glömmer jag bort vad det är jag har planterat. Så det är jättebra när folk kommer hem till min trädgård och berättar vad som växer där, säger hon.
Sista anmälningsdagen till årets arrangemang är 1 juni.
2016 deltog 54 trädgårdar i Sörmland.
‒Målet i år är 70 trädgårdar, säger Lena Wistrand.