Hittills har trafikbolag varit tvungna att be om tillstånd från länstrafikbolaget för att få upphandla om att köra en viss sträcka. Det är i dag också Länstrafiken som bestämmer vilken tidtabell som ska gälla, och var bussen eller tåget ska stanna.
Men när nya kollektivtrafiklagen träder i kraft vid årsskiftet, kan vem som helst få ta över trafiklinjerna och bestämma tidtabellen.
Något som kommer leda till att bolag köper de mest lönsamma linjerna, medan kommun och landsting får betala underskottet och underhålla de glesare sträckorna, som riskerar att bli för dyra att ha kvar, tror kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
- Ett är säkert, kollektivtrafiken blir dyr för kommun och landsting i framtiden, säger han.
Men Lars Hernström (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, tror att förändringen tvärtom kan gynna resenären. Skattepengar kommer då inte gå till bussar och tåg på sträckor som knappt används, i stället kan lösningar som anropsstyrda hållplatser användas, menar han.
Kommuner och landsting i varje län ska bilda en egen kollektivtrafikmyndighet med ansvar för kollektivtrafiken. Under onsdagen klubbas myndighetens utformning igenom på kommunstyrelsens sammanträde i Katrinholm. I framtiden ska kollektivtrafikmyndigheten också kunna köra tågtrafik.
Kommun och landsting för nu intensiva diskussioner om hur kollektivtrafik ska organiseras i länet i framtiden.