Menyn som familjerna skulle laga var omfattande: boveteplättar, hönsbullar i tomatsås, linssoppa Masala, Nacho sin carne, rödbetsfräs, rhailändsk torsk. Tillbehören var grönkålschips, picklad rödlök, rostade rotfrukter, äppelchutney, äppelslaw. Till det bakades en foccacia med havre och dinkel samt en kålrotskaka.
Mimi Dekker och Eva Fröman från Ekomatcentrum i Sigtuna stod för sakkunskapen och recepten. Kvällen började med en liten teoretisk genomgång om matens miljöpåverkan.
Transporter var en del, men även andra faktorer som hur maten producerades. Bland annat togs nötboskapens inverkan på växthuseffekten upp.
Ingen avråddes från att äta så kallat rött kött men däremot skulle man äta det vid färre tillfällen och då gärna Kravmärkt och svenskuppfött. Även när det gällde grönt, frukt och rotsaker påpekades fördelarna med att välja de produkter som hörde till årstiden och inte fraktades långa vägar.
Det var full fart i köket från första början och barnen i familjerna var snabbt framme och plockade åt sig råvaror.