Valrörelsen 2014 står för dörren och framtiden för svensk landsort lär bli en het fråga. Men det finns redan läger där utfästelserna om en levande landsbygd tolkas som mycket snack men väldigt lite verkstad.
Ett sådant läger är Eibers Edeby AB på Björkviks udde. Där sitter företagarna Per Lindau och Jan Skånbäck med en karta framför sig på bordet. Den visar hur Björkviks fibernät skulle kunna byggas ut till udden och där komma drygt 20 företag och ett 80-tal hushåll till nytta.
Utbyggnaden ligger i linje med kommunens intentioner för en levande landsbygd. Men den kommer inte att bli av.
— Så korkat, säger Skånbäck.
Eibers Edeby med 15 anställda listades nyligen bland de mest tillväxtstarka lokala företagen. Men företaget lider av växtvärk, orsakad av den bristfälliga bredbandskapaciteten. Den vållar stora bekymmer i både produktion och kundkontakter. När internet ligger nere – vid några tillfällen har det hänt flera dagar i sträck – skärs företaget av från omvärlden.
— Det skapar problem inte bara för oss utan också för kunderna, säger Lindau och suckar när Skånbäck berättar om hur han tvingats åka en mil tur och retur till ett annat Björkviksföretag bara för att låna faxen:
— Man får ju skämmas.
I kontakt med Katrineholms kommun framkom dock en lösning. Kommunen ville gärna bidra till en utbyggnad, dels för att öka attraktions- och konkurrenskraften på udden, dels för att minska bredbandssegregationen. Eibers Edeby gillade inställningen.
— Det är en viktig del av vår affärsplan att värna om landsbygden. Vi ser det som att vi på det sättet tar ett litet samhällsansvar, säger Lindau.
Satsningen budgeterades till 812 000 kronor. Kommunen sökte bidrag av länsstyrelsen, som i somras beviljade 406 000. Eibers Edeby var villigt att stå för 25 procent och säger sig ha fått beskedet att kommunen skulle stå för resterande 203 000. I kommunens projektplan står att kommunen avser att inom ramen för IT-infrastrukturprogrammet "medfinansiera utbyggnaden".
Men det tänker den inte alls, visar det sig. Först motiverades det med att det skulle liknas vid att stödja ett enskilt företag. När Eibers Edeby påpekade att utbyggnaden hade hela udden som målgrupp, blev svaret att kommunen inte har några pengar att räkna hem eftersom den inte äger nätet.
— Det har aldrig varit frågan om att skapa en inkomst åt kommunen. Det handlar om att stödja landsbygden! säger Lindau.
I det index som Bredbandsforum och Sveriges kommuner och landsting har tagit fram rankas Katrineholms kommun högt för sitt bredbandsengagemang.
— Men vad gör de mer än snackar?