Det går en skottad gång genom den snöbeklädda gräsmattan hemma hos Lena och Morgan Fredriksson i Tallsäter utanför Vingåker. Den leder till ett växthus. Insidan av det är klätt med bubbelplast och värmen är påslagen. Här bor stora delar av Morgan och Lena Fredrikssons stora pelargonsamling.
Den består av 230 miniatyrpelargoner, 80 zonartic (som är en korsning mellan zonal och vildpelargon) och 130 vildpelargoner.
‒Pelargoner är tåliga och lättskötta. De flesta vet vad pelargoner är men inte att det finns så många olika sorter, säger Lena Fredriksson.
Deras eget intresse började när de fick sticklingar av sorten 'Doktor Westerlund' av Lenas moster. De fick sällskap med några reafynd från en stor trädgårdshandel, och på den vägen är det.
I dag är de med i tre olika pelargonsällskap, de träffar andra med samma intresse, byter fröer och erfarenheter och de tar fram egna sorter som går under namnet MorLens.
‒Förut hade vi akvariefiskar och hästar. Nu tar vi fram egna sorter och tävlar med våra pelargoner, säger Lena Fredriksson.
De har både vunnit första pris och best in show med en av sina blommande skönheter i pelargontävlingar.
Två av de fyra barnen har lämnat boet. I deras forna rum ryms också pelargonsamlingen vintertid. Ett av rummen kan liknas vid en barnkammare. Här står sticklingar i långa rader. De ska ersätta trötta och slitna sorter i samlingen eller bytas med likasinnade. I varje stor pelargonkruka ligger en liten burk med lock. I den samlar entusiasterna fröer.
‒Många ovanliga sorter går inte att få tag på om man inte frösår dem själv, säger Lena Fredriksson.
Vintertid är det mycket arbete. Pelargonerna ska överleva, sticklingar ska drivas upp och alla krukväxter ska planteras om.
‒Sommartid är det bara att vattna, säger Morgan Fredriksson.
Då står pelargonerna i växthuset, på uteplatsen och i ett sommarväxthus. För att underlätta skötseln vattnas inte alla pelargoner samtidigt utan samlingen gås över under tre dagar.
‒När man tror att de ska ha vatten då ska man vänta en dag till och sedan ge dem mycket vatten, säger Morgan Fredriksson.