På söndagsmorgonen körde en chartrad buss av vägen två mil söder om Sveg och tre ungdomar dog. Det är ännu inte klarlagt om busspassagerarna hade säkerhetsbälte, men händelsen fick en läsare att höra av sig till tidningen. Läsaren åker varje dag med bussen från Björkvik till Katrineholm, men har bara hört chauffören uppmana resenärerna att använda bälte vid två tillfällen.
"Vari ligger logiken att man investerar stora summor i bussbilbälten och sedan struntar i att de inte används?", undrar läsaren, och fortsätter "Varför ska vuxna sitta säkert bältade i sina bilar, medan ungdomarna lämnas obältade i bussen?"
Lagen säger, att finns det bälte i bussen ska det användas av alla över tre år. Sörmlandstrafiken, tidigare Länstrafiken i Södermanland, kräver bälte i alla bussar av klass två och tre, alltså alla bussar förutom stadsbussarna. Bussbolaget har upplysningsplikt, som fullgörs av att det sitter en dekal i bussen med information.
‒Ibland ropar chauffören ut att passagerarna ska ha bälte, men vår upplysningsplikt anses uppfylld av dekalen, säger Monica Olsson, kommunikationschef på Sörmlandstrafiken.
Polisen och NTF, Nationella föreningen för trafiksäkerhetens främjande, är överens om att det bästa vore bälteskrav i alla bussar.
‒Det är ett gytter av regler och undantag. Jag skulle önska att man var tvungen att ha bälte på alla bussar, även i stan. Om man åker i 40-50 kilometer i timmen och bussen tvärnitar far man som en vante utan bälte. Bussar har stora rutor och risken är att man åker igenom rutan och kläms under bussen, säger trafikpolisen Carl-Jan Ekberg.
Lars Nordquist från NTF vänder sig dock främst emot att man tillåter stående passagerare.
‒Den som står löst kan både skada sig själv och slå ihjäl andra, som sitter ner, om bussen krockar eller välter.
Vid Resecentrum i Katrineholm har busschauffören Abdul Abdulkader just kört fram buss 411 mot Hävla.
‒Jag brukar säga till att de unga som åker ska ha bälte. Jag går runt och tittar också innan jag åker, säger han.