Inte alla politiker är pratkvarnar

Från vänster till höger – här är de som oftast deltar i kommunfullmäktiges politiska debatter. Inte alla förtroendevalda är dock snacksaliga. Många begär aldrig ordet.

Mica Vemic bryter mot uppfattningen att Sverigedemokraterna i fullmäktige är tysta möss.

Mica Vemic bryter mot uppfattningen att Sverigedemokraterna i fullmäktige är tysta möss.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2019-01-17 18:00

När en ledamot eller ersättare begär att få säga något i fullmäktige noteras det.

Av protokollen framgår inte om det är ett anförande, ett inlägg, en replik eller hur många gånger den förtroendevalda har sagt något i ett ärende. Protokollen ger ändå ett hum om vilka politiker som oftast deltar muntligt i överläggningarna.

KK har läst samtliga protokoll för 2018. Genomgången utskiljer två politiker som de i särklass mest pratglada: kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och Tony Rosendahl, gruppledare för V.

De yttrade sig båda i 28 ärenden under fjolåret.

Lars Härnström (M), kommunstyrelsens 1:a vice ordförande, öppnar också gärna munnen. Det gjorde han i 23 ärenden, tätt följd av KD:s primus motor Joha Frondelius och skolpolitikern Johan Söderberg (S), båda med 20 noteringar.

SD kritiseras ibland av sina belackare i fullmäktige för att "sitta av" mötena utan att aktivt föra väljarnas talan. Protokollen ger en annan bild när det gäller gruppledaren Mica Vemic.

Vemic hör inte till de tysta mössen. Han intog talarstolen i 16 ärenden under fjolåret – lika många gånger som Inger Fredriksson (C), numera oppositionsråd.

Ingen av SD:s kvarvarande ledamöter från i fjol, Jan Lilja och Filip Lindahl, visade dock prov på politisk svada. Ingen av dem begärde någon gång ordet.

Sett till hela förra mandatperioden gick två SD-ledamöter förutom Vemic upp i talarstolen. Morten Källström, som inte längre är aktiv, var 2016–2017 flitig med inlägg. Björne Dobrowolski deltog under sin korta fullmäktigesejour 2016 i debatten vid ett par tillfällen.

– Det är fritt fram för var och en att begära ordet, det finns inget som hindrar det. Men gruppledare finns av en anledning och eftersom de andra litar på att jag för fram också deras sak är det oftast jag som tar bollen, kommenterar Vemic.

Fullmäktige har 51 ordinarie ledamöter och 27 ersättare. Givetvis är SD inte ensamt om att ha tysta möss i leden, det har alla partier. Av de förtroendevalda som följt med in i den nya mandatperioden, begärde 27 någon gång ordet under 2018.

De utmanas nu av ett ännu okänt antal pratglada nya politiker.

Sedan oktobermötet, har åtta "bubblare" tagit bladet från munnen.

Snackigast har Thomas Selig (V) varit med fem framträdanden. MP:s nya gruppledare Nicklas Adamsson har begärt ordet i fyra ärenden, Victoria Barrsäter (C) i två.

Ceith Landin (KD), John Ogenholt (KD), Anders Gölevik (C), Björn Wahlund (L) och Gunvor G Ericson (MP) har varsin notering i protokollen.

Här nedan listar vi de förtroendevalda som sitter kvar i fullmäktige efter valet, och i hur många ärenden de begärde ordet i fjol.

Göran Dahlström (S): 28

Tony Rosendahl (V): 28

Lars Härnström (M): 23

Joha Frondelius (KD): 20

Johan Söderberg (S): 20

Ewa Callhammar (L): 17

Mica Vemic (SD): 16

Inger Fredriksson (C): 16

Jesper Ek (L): 13

Ulrica Truedsson (S): 10

Ylva G Karlsson (MP): 9

Anneli Hedberg (S): 6

Christoffer Öqvist (M): 6

Fredrik Olovsson (S): 6

Sten Holmgren (C): 5

Cecilia Björk (S): 3

Marian Loley (KD): 3

Christer Sundqvist (M): 2

Gunilla Magnusson (S): 2

Inger Hult (L): 2

Marie-Louise Karlsson (S): 2

Torgerd Jansson (S): 2

Lars Levin (L): 2

Ann-Charlotte Olsson (C): 2

Johanna Karlsson (S): 1

Ami Rooth (MP): 1

Johan Hartman (M): 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om