Icke folkbokförda får gå på gymnasiet

Barn - och utbildningsnämnden har beslutat att 18–20-åringar som inte är folkbokförda ska få möjlighet att ändå gå en gymnasieutbildning i väntan på asylbesked.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S) konstaterar att beslutet om att ge asylsökande 18–20-åringar möjlighet att läsa på gymnasiet är ett i hela Sverige ovanligt besked. "Vi går i bräschen", slår Edrenius fast.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edrenius (S) konstaterar att beslutet om att ge asylsökande 18–20-åringar möjlighet att läsa på gymnasiet är ett i hela Sverige ovanligt besked. "Vi går i bräschen", slår Edrenius fast.

Foto:

Övrigt2017-04-19 12:01

Barn- och utbildningsnämnden var i stort sett enig när de fattade sitt beslut om att ge asylsökande 18–20-åringar möjlighet att gå en gymnasieutbildning i väntan på att få sitt uppehållsbesked frän Migrationsverket. Ett parti reserverade sig mot beslutet och det var SD.

Nämnden fattade ett ovanligt beslut som innebär att man, som ordförande Helena Edrenius (S) uttrycker det: "Går i bräschen i Sverige" med att ge möjligheten till utbildning trots att man inte är folkbokförd i kommunen.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade formellt att ungdomar med tidsbegränsade uppehållstillstånd, boende i Vingåkers kommun, och som är fyllda 18 år erbjuds till och med första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år, möjlighet att påbörja utbildning på gymnasieskolans introduktionsprogram.

Eller på något av gymnasieskolans nationella program.

Helena Edrenius (S) betonar att alla ungdomar boendes i Vingåkers kommun som är skrivna i kommunen har rätt till gymnasieutbildning.

‒Men inte de elever som inte är folkbokförda i landet. Vi tycker att det ska vara samma möjlighet för alla oavsett om man inte får stanna här.

‒Att ge ungdomar möjlighet till en meningsfull sysselsättning i stället för att bara gå och dra i väntan på besked är en ovanlig åtgärd.

Det rör sig om ett tjugotal ungdomar som är i åldern 18-20 år som väntar på besked om de får uppehållstillstånd eller inte, uppskattar Edrenius det till.

Nämnden har i nuläget ingen kostnadstäckning för sitt beslut. Men Edrenius menar att om inte ungdomarna får möjlighet till sysselsättning blir det socialförvaltningen som får ansvara för uppehället.

‒Vi tar vårt ansvar för dessa ungdomar och vi räknar med att få ett litet tillskott från kommunkassan för det, eftersom det är vi som tar kostnaden i stället för socialnämnden.

Lagen säger

Kommuner har enligt Skolverkets tolkning av lagstiftningen rätt, men inte skyldighet, att avstå från att erbjuda asylsökande ungdomar med flera som fyllt 18 år utbildning på introduktionsprogram eller nationellt program i gymnasieskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om