På Sultans City berättar Anneli Karlsson att fettisdagen är en stor försäljningsdag för konditoriet.
‒Förra året bakades 4000 semlor till fettisdagen och i år har vi ju även Sultans i Vingåker. Det brukar vara mycket beställningar så man får börja packa direkt när man kommer på morgonen, men i år ska jag vara ledig på semmeldagen för första gången på 15 år, berättar hon.
Själv är hon konditoriets okrönta semmeldrottning och få slår nog hennes årsintag.
‒Jag äter en semla varje arbetsdag så det blir bortåt 70 semlor på en säsong. Jag tröttnar aldrig på semlor, säger hon med ett hjärtligt skratt.
Nästgårds ligger Sköna Gertruds te och kaffe, men här är semmelutbudet mer sparsmakat.
‒Vi har inget eget bageri och vi kör laktosfria semlor helt och hållet. Man kan även beställa glutenfria semlor, förklarar Erik Jonsell.
I det gamla bondesamhället bakades och åts semlor sällan då det hörde till ovanligheterna att äta vitt mjöl, socker och vispad grädde. Nuförtiden däremot kan den som så önskar tjuvstarta semmelsäsongen redan före nyår.
På Hembagarns konditori har man serverat karlsbadersemla sedan i november berättar Shajwan Rashid. Klassiska vetesemlor är det som går bäst, men även wienersemlor är populära.
‒Själv gillar jag inte mandelmassa så min favorit är vanlijsemlan, berättar hon.
Inför fettisdagen har man slagit på stora trumman för att locka fikasugna. I vanliga fall säljs ungefär 40 semlor per dag, men i dag skjuter kurvan i höjden.
‒Vi är laddade och har lagt ut om semmeldagen på vår hemsida och Facebooksida, säger Shajvam Rashid.
Yvonne Eriksson tittar förbi kondiset på jakt efter småsemlor, men då de hunnit ta slut får det bli två vanliga.
‒Man måste tjuvstarta, nu blir det en kopp kaffe och semla, säger hon glatt innan hon försvinner ut med påsen i högsta hugg.