Viskompositören, sångerskan och revyskådespelaren Barbro Hörberg har långt efter sin bortgång blivit aktuell igen. Benjamin Wolffs tv-dokumentär om Hörberg kom 2014. Förra året blev Barbro Hörberg postumt invald i Swedish music hall of fame. I våras kom den första biografin. På Storsjöyran nyligen gavs en hyllningskonsert till Barbro Hörbergs minne, med bland andra Frida Hyvönen och Sarah Riedel. Den går nu på turné, bland annat till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 25 oktober.
Även i Katrineholm hyllas Barbro Hörberg, i en konsert i Musikens hus den 10 september med Ulrika Wadell vid mikrofonen. Wadell som är engagerad i Visans vänner har fördjupat sig i Barbro Hörbergs liv och verk.
‒Jag har sjungit hennes visor sedan jag var ung på 70-talet, berättar Ulrika Wadell.
För ungefär tio år sedan kom hon i kontakt med Barbro Hörbergs bröder Stefan och Hans som bor i föräldrahemmet i Sävedalen i Göteborg. När Ulrika Wadell fick möjlighet att träffa dem för att ställa några frågor trodde hon att det skulle bli ett snabbt möte. Men de hade förberett en rundtur till platser förknippade med artisten, en tur som slutade vid graven. Sedan gick färden till bostaden där allt finns kvar som Barbro Hörbergs mor Signe sparade under dotterns tidiga karriär: tidningsklipp, scenkläder, foton, brev.
‒"Sätt dig nu här så ropar vi när maten är klar", sa bröderna. Det var omöjligt att ta till sig allt. Jag var helt omtumlad när jag åkte därifrån och därefter har jag varit där massor av gånger, säger Ulrika Wadell.
Hon har fått träffa Hörbergs klasskamrater, gått i de kvarter i Paris där Barbro Hörberg levde med sin andra man Jan Stenvinkel och kommit henne så nära som det går att komma en människa som har varit borta i fyra decennier.
Barbro Hörberg hann med oerhört mycket under sitt korta liv. Hon var au pair i Frankrike där hon fick upp ögonen för visan och den för henne. Hon flyttade till Stockholm för att gå på teaterskola när familjen bott ett år i huset i Sävedalen. Hon gav ut många skivor, gjorde nyskapande musik för barn, var programledare i radio, medverkade i Povel Ramels första Knäpp upp-revy och samarbetade med bland andra Lill-Babs, Georg Riedel, Beppe Wolgers, Owe Thörnqvist, Jan Johansson och Lars Forsell. Hon var pionjär som kvinna på en helt mansdominerad visscen.
‒Visvågen var stor på 60-talet. Men det var alltid män, och de sjöng om män. Så kom hon och sjöng om vardagen på ett sätt som aldrig hörts förut, säger Ulrika Wadell.
Tack vare den blick in i Barbro Hörbergs liv som Ulrika Wadell har fått genom bröderna och den nya biografin kan hon sätta in musiken i nya sammanhang.
‒Det blir nya visor på det sättet.