Ny statistik från Svenska kyrkan visar att andelen svenskar som begravs av Svenska kyrkan har sjunkit från 85,5 procent 2005 till 81 procent förra året.
I Västra Vingåkers församling begravdes 82 procent av de 111 avlidna av Svenska kyrkan förra året. I Björkviks församling fick Svenska kyrkan begrava samtliga tolv avlidna. Siffran för Katrineholmsbygdens församling var 78,6 procent, alltså lägre än genomsnittet.
Kyrkoherde Eva Karlsson i Katrineholm är inte förvånad.
- Dels minskar antalet kyrkotillhöriga, dels väljer många invandrare andra begravningar.
Men alla som har lämnat Svenska kyrkan har inte gjort det av ideologiska skäl, utan skälen kan också vara ekonomiska. I vissa fall kan kyrkan ändå hjälpa till med begravningen.
- Kyrkan har i alla tider sett till så att människor på ett värdigt sätt får komma i jorden.
Viktigast är dock att följa den dödes vilja och försöka hitta bra lösningar, framhåller kyrkoherden.
Katrineholms kommun har utsett tre borgerliga begravningsförrättare som har haft uppdraget länge och som får 600 kronor i ersättning av kommunen för varje begravning. De är Kerstin Hermelin, Rolf Edström och Aina Jonsson.
Aina Jonsson, tidigare överförmyndare på kommunen, minns att hon fick en utbildning i bland annat det juridiska kring begravningen, och prästen Gunilla Drotz talade om sorgearbete.
Begravningen sker i samråd med de anhöriga, som Aina Jonsson möter i förväg och som kan utforma ceremonin i stort sett som de vill.
- Det fina med det här uppdraget är att man får höra så många levnadshistorier.
Vanligast är att begravningen sker i skogskapellet, men den kan också ske på andra platser. Aina Jonsson har bland annat genomfört en mycket personlig begravningsceremoni vid ett sommartorp. En gång ombads hon också vara med på en buddhistisk begravning.
- Det var intressant, att se hur de gjorde.
Antalet begravningar som hon förrättar varierar. I år har det hittills inte varit så många, men förra året var det runt 25.
Långt ifrån alla kommuner har en så bra organisation kring borgerliga begravningar som Katrineholm. Enligt Kyrkans Tidning är det mer ovanligt än vanligt med kommunala förrättare. När inga kommunala finns ordnar begravningsbyråerna i regel med förrättare. Enligt Kyrkans Tidning kan kostnaden variera från noll kronor upp till flera tusen.