Högprioriterat ärende blev liggande hos polisen

Socialtjänsten i Vingåker gjorde i början på december en anmälan till polisen gällande en pojke som tros ha blivit misshandlad av sin mamma. Trots att den var högprioriterad tog det en hel vecka för polisen att få in det i sitt register.

Övrigt2010-01-04 05:00

Blir du bestulen på din plånbok, råkar ut för ett våldbrott eller exempelvis vill anmäla skadegörelse hos polisen finns i dag ett flertal olika vägar att välja mellan. Förutom att personligen gå in på polisstationen kan man ringa in sin anmälan eller registrera den via nätet. Målsättningen är att ärendena ska registreras ganska så omgående.

- Internet är det absolut snabbaste sättet att få in det i vårt system. Mycket går också in den vägen. Men är det ett våldsbrott tycker jag att man personligen ska tala med någon, säger Leif Strand, jourhavande FU-ledare Eskilstuna.

- Det är förstås svårt att säga från dag till dag hur lång tid det tar i ett enskilt fall eftersom det är beroende av personaltillgång, säger han.

En vecka innan registrering

Socialtjänsten i Vingåker polisanmäler varje år 4-5 incidenter som rör barn. Den 1 december i år gjordes en sådan anmälan. Ärendet gällde då en pojke som enligt uppgifter från polisens familjebrottsenhet utsatts för misshandel av sin vårdnadshavare. Bland annat kunde riv- och bitmärken konstateras på pojkens kropp. Eftersom den misshandlade alltså var ett barn ansågs fallet högprioriterat. Trots detta skrevs inte ärendet in hos polisen förrän den 8 december.

- När det gäller brott mot barn ligger det i sakens natur att det ska hanteras snabbt. Ett barn är i beroendeställning till vuxna och kan inte tala för sin egen sak, säger Marion Ståhl på individ- och familjeomsorgen i Vingåker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om