Näsnaren är en vital del av Katrineholms dagvattensystem. Mycket av regn- och smältvattnet som samlas i tätorten rinner ut i sjön för vidare utlopp i Kolsnaren.
Blir det en propp i systemet ökar risken för översvämningar i tätortens dagvattenbrunnar.
– Det är ett katastrofscenario vi inte alls vill ha, säger Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog vid samhällsbyggnadsförvaltningen.
Flödena är just nu höga i många av vattendragen i kommunen. Men ingenstans har nivåerna stigit så mycket som i Näsnaren. Där miljöenheten har mätt vid utloppet ligger nivån på nästan 30 centimeter över vad som anses normalt.
Mycket tyder på att det uppstått en sådan propp som Aldebert befarar. Hon påpekar att den förhöjda nivån i dagsläget inte utgör ett problem. Men vad händer om den fortsätter att stiga?
Det är en högst relevant fråga, menar hon.
– Problemet är att vi ännu inte vet vad som har hänt, bara att något hänt. Det har vi nu varskott länsstyrelsen.
Några realistiska teorier och möjliga förklaringar finns dock. Det visar de fynd som miljöenheten gjort vid besök i området nära Sjöholms gård.
Då upptäcktes att det dumpats en större mängd grus på en plats längre upp i utloppsdiket.
– Är det gjort utan tillstånd är det fråga om olovlig vattenverksamhet. Vi skulle vara remissinstans vid ansökan om tillstånd men har ingen kännedom om att en sådan gjorts.
Grusfördämningen är inte den enda upptäckten. Närmare utloppet finns ett dämme som ska styra sjöns vattennivå. Det var ur funktion och översvämmat. Flera förträngningar i form av växtlighet och avsmalnade broar hittades också.
Olovlig vattenverksamhet är ett brott mot miljöbalken. Misstanken om sådant är nu vidarebefordrat till länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret för verksamheter och åtgärder som påverkar vatten.
En utredning är inledd och på måndagen startades en granskning av tidigare vattenbeslut om Näsnaren.
– Innan vi åker ut till platsen för att titta och prata med markägare måste vi ha det juridiska klart för oss. Är det en påtaglig dämning som är gjord av någon ska vi få en rättelse till stånd, säger naturvårdshandläggaren Karin Södergren.