Här tar KK:s 100-årskonst form

Den lilla andens blick rymmer ett visst mått av rädsla, men desto mer beslutsamhet. Den duniga fågelns färd över havet i en stadigt vikt tidningsbåt ska symbolisera samma trygghet som lokaltidningen gör för sina läsare.

Konstverkets huvudperson – den duniga lilla andungen – och dess farkost i form av en tidningsbåt.

Konstverkets huvudperson – den duniga lilla andungen – och dess farkost i form av en tidningsbåt.

Foto:

Övrigt2017-10-21 07:00

Konstnären Madara Vaska Olin fick i försomras uppdraget att skapa ett konstverk som ska symbolisera hur 100-årsjubilerande Katrineholms-Kuriren i ett sekel har verkat i demokratins och allmänhetens tjänst.

Nu är verket nästan klart. Det ska avtäckas och presenteras på Litterär afton den 29 oktober, så lite hemlig får målningen vara tills dess.

Än så länge står verket i Madara Vaska Olins hemmaateljé. Där delar den rum med hennes åttaårige son och hans Legokreationer, leksakstält och Pokémonfigurer.

Madara Vaska Olin valdes ut av Katrineholms-Kurirens kulturprisjury att förvalta de 40000 kronor som tidningen fått i 100-årspresent av sina ägare för att skapa ett beständigt konstverk som ska finnas i tidningens lokaler på Köpmangatan. Hennes vinnande bidrag "Liten skuta på stort hav" föreställer en dunig andunge som i en båt gjord av tidningspapper seglar ute på det öppna havet. Och det finns en hel del symbolik i motivet.

‒Tidningsbåtar har jag haft med mig länge. Den symboliserar barndomens trygghet. Precis som att tidningen är en trygghet man lutar sig emot för att få information, säger Madara Vaska Olin.

Djur förekommer ofta i Madara Vaska Olins konst. De får ofta symbolisera människor och är ett sätt för henne att kommentera samhället genom konsten. Så att det blev just en andunge som seglar i tidningsbåten är ingen slump.

‒Jag ville ha något litet och oskyddat, förklarar hon.

Konstverket är målat i akryl på duk och det återstår bara några små justeringar innan det är helt klart. Färgskalan är grå och svart, med färgklickar i blått och rött.

‒Det är så jag ser omvärlden. Det gråa är som vardagen, där det gäller att hitta färgklickarna, det som är bra. Som nu med de vackra höstfärgerna ute.

Den blå färgen står för frihet, lugn och harmoni. Den röda ska också förmedla en positiv känsla, i form av glöd och konstnärlig uttrycksfullhet.

Madara Vaska Olin fick uppdraget att skapa Kurirens 100-årskonstverk i konkurrens med ett tiotal andra lokala konstnärer.

‒Det var hedrande och betyder mycket för mig. Jag pratar mycket om rättvisa och demokrati i mina bilder. De här frågorna ligger mig varmt om hjärtat och jag vill visa mina värderingar genom konsten. Jag kände mig väldigt inspirerad i mitt målande, säger hon.

Efter att verket avtäcks offentligt ska det alltså hamna i Kurirens lokaler. Till glädje för såväl de anställda som besökarna, är det tänkt.

‒De som jobbar på Kuriren ska se den och känna att de gör ett viktigt arbete. Men alla ska få med sig nåt trevligt av att se på den och kanske kunna läsa in något personligt också.

Madara Vaska Olin beskriver processen med konstverket som lång men behaglig. Att hitta tid till målandet när man dessutom har ett lärarjobb och är småbarnsförälder är inte alltid enkelt.

‒Jag målar ganska snabbt, men jag måste ha lugn och ro. Så det blir mest på helgerna, då kan jag stänga in mig några timmar i taget, säger hon.

Madara Vaska Olin

Ålder: 40 år.

Bor: Katrineholm.

Utbildning: Lettlands konstakademi.

Sysselsättning: Konstnär och bildlärare på Järvenskolan Södra.

Familj: Gift med Katrineholms tidigare kulturchef, konstnären Truls Olin. Tre barn: Augusta snart 15 år, Adrian 8 och Anselm 1,5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!