Musik
Sonic Art Saxophon Quartet
Ruth Velten, sopransaxofon
Alexander Doroshkevich, altsaxofon
Martin Posegga, tenorsaxofon
Annegret Schmiedl, baritonsaxofon
Museet Julita
En saxofonkvartett!?
Känn på den kammarmusik-form-ationen. Ett annorlunda koncept som naturligtvis väcker intresse redan innan musikerna har gjort entré.
Och intressant var definitivt mötet med dessa fyra unga musiker, som var och en har fleråriga studier och rutin från solo- och orkesterfram-trädanden. Som kvartett har de funnits i fem år och samspelet är häpnadsväckande. Ett lyckat val för Julitafestivalen som är inne på sin andra vecka.
Startade med Glasunov
Sonic Art Saxophon Quartet startade med musik från Alexander Glasunow (1865–1936).
Glasunow var under en period direktör vid det berömda Sankt Petersburgs-konservatoriet.
Det finns en del gemensamma nämnare med den namnkunnigare Igor Stravinskij. Båda hade studerat komposition för Rimskij-Korsakov och båda levde i omgångar i exil. Med detta i åtanke kan man se likheter mellan de båda kompositörernas musik.
Det rytmiska känns som den stora drivkraften i Sonic Arts musik. Lika mycket i stycken eller passager som är svävande i rubato, där pulsen måste finnas latent i kota # tre i rygg-raden, till ställen i musiken som har en stark på-känsla. Nästan som om en slagverkare ligger och driver i bakgrunden.
Fascinerande hur tätt kvartetten spelar. Inte ens när en långsam tempohöjning (en motsägelse i sig själv kanske) avslutas med en paus innan slutackordet, finns något glapp mellan medlemmarna. Jag tror att de har urkul när de repeterar.
Spelade Fabien Levy
Glasunow var fascinerad av saxofonljudet. Och att saxofonen har en stor palett av expressiva spelsätt fick publiken i vackra Julita-museet en provkarta på när kvartetten framförde en originalkomposition av Fabien Levy.
Levy, född 1968, undervisade vid musikhögskolan i Berlin, och det var också där som Sonic Art Saxophon Quartet bildades. Inte omöjligt att Levy blev inspirerad av just dessa elever när han skrev Durch, ett fantastiskt stycke musik, som alltså framfördes vid gårdagens konsert. Det går helt enkelt inte att beskriva.
Det är säkert också det som driver kvartetten framåt. Att hitta nyskriven konstmusik som kan utmana deras individuella och kollektiva skicklighet.
Många kompositörer är och kommer att bli inspirerade att skriva speciellt för denna saxofonkvartett. Det finns liksom inga begränsningar.
Söndagen den 25 juli blir det polsk musik från Chopin på Julita-museet.