Ett sätt att automatisera sitt skytte är naturligtvis att träna på bana. Trots att jägarna blir allt fler är det allt färre som kommer till Dammängens skjutbana, strax utanför Katrineholm, för att öva.
‒De som behöver träna de tränar inte.
Lasse Wahlberg har jagat sedan barnsben och är engagerad i Oppunda jaktskytteklubb och har ansvar för 80-metersbanan för kula på Dammängen, strax utanför Katrineholm.
I dag är det obligatoriskt med godkänt skjutprov för den som tar jägarexamen. Ett skjutprov som man har med sig hela livet. En del jaktledare kräver att man har klarar godkänt skjutprov varje år. Fast det är upp till det egna samvetet att redovisa det, oftast krävs bara ett kryss på jaktledarens lista.
‒En del vill att det ska vara obligatoriskt att avlägga skjutprov varje år. Det handlar ju om säkerhet.
Själv har Lasse Wahlberg ett förflutet på tävlingsbanorna i sportskytte och han övar fortfarande flitigt. Mellan 50 och 75 serier, à 10 eller 12 skott, blir det på banan varje år.
‒Det skulle smärta mig om jag inte sköt godkänt. Men i takt med att jag blir äldre krävs det mer träning för att få till ett bra skytte. Jag tävlar fortfarande, men nu är det oftast mot mig själv.
För att bli en säker skytt handlar det om att vara ärlig mot sig själv enligt Lasse Wahlberg. Att våga erkänna att man gör något fel.
‒Då kan man ju göra något åt det. Analysera och ta lärdom av någon med erfarenhet, läsa faktaböcker eller googla.
På passet i skogen är det många beslut som ska tas på kort tid när det brakar till.
Är det ett skjutbart vilt?
(Restriktioner finns om vad som får skjutas – och när)
Är viltet i din skjutsektor?
(Det handlar om säkerhet)
Var ska du sätta kulan?
(Det ska vara bestämt innan geväret lyfts)
‒Första gången en älg dyker upp är det lätt att bli upphetsad. Då gäller det att man tränat så mycket att allt går på automatik. Annars är risken att man fattar fel beslut, säger Lasse Wahlberg.
Lasse Wahlberg konstaterar att jakttornen, som slog igenom stort på 1980-talet, kanske är det bästa som hänt säkerhetsmässigt. Skytten får bättre kontroll på kulbanan som blir brantare, och kortare, eftersom man skjuter neråt. Dessutom vet man var alla jaktkamraterna är. Längre sikt är något man får på köpet.
Sedan ett antal år jagar Lasse Wahlberg i Jämtland. Han konstaterar att närheten till den kungliga huvudstaden gör att jaktarrenden i Sörmland skenat i pris. I år får bästa jaktkamraten inte hänga med. Indra, som är en korsning mellan gråhund och wachtel, är med ålderns rätt, 14,5 år, pensionerad.