Vill man vara säker på att få arbete efter skolan är rörläggare ett bra val. Det byggs för fullt i Sverige och då går det åt arbetskraft som klarar rördragning i alla nybyggen.
Vingåkersgrabben Albin Christensson är 22 år och uppväxt på en gård, Solberga, utanför samhället. Yrket lärde han sig på Lindengymnasiet i Katrineholm.
Varför valde du rör?
‒Ja, varför? Nja, det var nog så att jag träffade trevligt och roligt folk när vi besökte skolan innan det var dags att välja. Mina val var estet, jag ville bli musiker, eller lantbrukare men jag valde till slut rörmokare. I nian var jag med ett par dagar på Mählqvist rör i Vingåker och tyckte det var roligt jobb och trevliga gubbar. Det bidrog säkert.
Valde du för att kunna komma ut och arbeta snabbt?
Ja, skulle jag ha gått estet så hade jag behövt plugga vidare innan jag kunde få ett yrke. Jag ville ut snabbt och visste att rörmokare har bra betalt.
Gården som Albin Christensson växte upp på är ett småskaligt jordbruk med 25 mjölkande kor.
‒Det vore skitkul att arbeta på gården men det skulle vara svårt att få det att bära sig.
‒Ja, det är en jäkla fördel för mig, man är van vid att få saker att hända. Det går inte att åka in till stan så snart något går sönder. Ibland får jag hejda mig så det inte blir för "bonnigt". Det här är ett riktigt jobb och då är inte den snabba lösningen alltid bra.
Vilka jobb är bäst?
‒Det är de jobb som jag får arbeta självständigt med. Till exempel här i Sjötorps nya kontorsbyggnad, det finns en grundritning men ibland får jag lösa saker som inte fungerar enligt ritning. Det roligaste hitintills var ladugården vid Nibble gård i Ytter Järna. Det var så många olika saker att lösa. Allt skulle tas vara på, bland annat värmen från kylning av mjölk. Nu arbetar vi med Elfvesta gårds nybygge i Sköldinge.
Vad gör du om tio år?
‒Drömmen är att kombinera rörmokeriet och lantbruket. Det vore nog det optimala för mig men vi får se vad framtiden ger. Nu är det sonen Alfred som gäller.