– Nu gäller det att hålla i, säger bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist.
Detsamma sa hennes kollega i Vingåker när KK i går rapporterade grannkommunens betygsresultat. Men där upphör de flesta likheter.
Medan Skolverkets statistik för 2016–2017 sänker Vingåker ytterligare, pekar resultaten för Katrineholm uppåt. Drygt 79 procent av niorna på Järvenskolan Södra och Tallås samt fristående Kunskapsskolan var behöriga till gymnasiets yrkesprogram när de lämnade högstadiet i våras.
Drygt 69 procent, jämfört med 48 i Vingåker, nådde kunskapskraven i alla ämnen.
De kommunala skolorna höjer sina resultat för tredje året. Det lovar gott inför framtiden, tycker Björkqvist och bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
– Vi vill mer. Men vi har brutit trenden och klättrar uppåt, både i sammanställningen och i reella tal, säger förvaltningschefen.
Mycket är sig likt från tidigare år och i jämförelse med riket. Till exempel syns en generellt högre måluppfyllelse bland flickor än bland pojkar.
– Och tittar man på ämnesresultaten hos elever som inte når behörighet, är det framför allt matten de inte klarar. Det har vi jobbat mycket med och har goda förhoppningar om ett resultat. Men vi kan inte se det ännu, säger Söderberg.
Några saker sticker ut. För tredje året når 100 procent av Södras och Tallås elever med utländsk bakgrund behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Det är unikt i landet, enligt Björkqvist.
– Det beror på ett långt, idogt och medvetet arbete bland annat med att anpassa utbildningen efter elevgrupp.
– Även när det gäller nyanlända har vi bättre resultat än rikssnittet, säger Söderberg.
Ett annat utmärkande inslag är hur väl flickornas resultat står sig, även i förhållande till socioekonomiska förutsättningar. På Järvenskolan Södra, där andelen elever med lågutbildade föräldrar är högst, nådde drygt 87 procent av flickorna behörighet.
På Kunskapsskolan är siffrorna ännu högre: en 100-procentig gymnasiebehörighet för elever av båda könen samt en generellt högre andel som når kunskapskraven.
Hur ska då kommunens skolor bäst rida vidare på den positiva trenden? Genom att kombinera utveckling av utbildning och metodik med att hålla fast vid det som fungerar, menar Björkqvist.
– Det är det dagliga arbetet som är betydelsefullt.
Söderberg pläderar även för fortsatt fokus på trygghet.
– Båda Järvens skolor har nått ett lugn och en trygghet i undervisningssituationen, vilket är mycket viktigt.