GAN – som en sjöman driven av evig oro

Konst GAN – Modernistpionjär och outsiderNorrköpings Konstmuseum24 september 2011 - 8 januari 2012

Övrigt2011-09-26 07:08

GAN – Gösta Adrian-Nilsson (1884 – 1965), presenteras just nu på Norrköpings Konstmuseum i en omfattande utställning. Det blir tredje och sista chansen att ta del av ett rikt urval av verk som tidigare visats på Malmö Konstmuseum och på Prins Eugens Waldemarsudde.

Den sökande, nyskapande GAN växte upp i Lund och började tidigt både skriva poesi och måla. Han får snart en stor förebild i den ryktbare engelske författaren Oscar Wilde vars idéer om konstens ställning som något högt stående över både natur och samhälle tilltalar honom mycket. Gösta Adrian-Nilsson debuterar 1907 som både poet och konstnär.

När han 1913 blir uppmanad att åka till Berlin för att se den nya tidens konst på den första tyska höstsalongen, möter han målningar och idéer som kommer att få avgörande betydelse för hans eget fortsatta skapande. Här finns bland andra avantgardister som Kandinsky, Franz Marc, Fernand Léger, Robert och Sonia Delaunay. GAN upplever för första gången ett helt abstrakt måleri i några av Kandinskys verk och tar även starkt intryck av Kandinskys fördjupande tankar om det andliga i konsten. Hos de övriga utställarna på salongen möter han det nya måleriet i kubistiska, expressionistiska och futuristiska verk. Under Tysklandstiden får han även ett kortvarigt sommarjobb på den stora Werkbundsutställningen i Köln, där ett motordrivet gigantiskt kalejdoskop visar abstrakta färgbilder mot en matt glasskiva. Upplevelsen kommer att ge starka avtryck i hans framtida verksamhet.

GAN s måleri under åren kring 1917 är mycket kraftfullt. På stora ytor bryter han upp målningarna i prisma-liknande bitar, där starka färger och energifyllda penseldrag fyller dukarna. I de täta verken blandar han ett kubistiskt- futuristiskt måleri med personligt betydelsefulla symboler, komponerade i ett slags dynamisk rytm. Just 1917 hade han träffat en matros vid namn Edvin Andersson, en man vars egenskaper, mod och styrka GAN värderar högt. I målningarna vid den här tiden avspeglar sig kärleken till honom genom motiv som sjömän och pansarbåtar, blandade med abstrakta element. Hemlighetsfulla, dolda budskap vävs in och lusten att finna ledtrådar leder betraktaren vidare genom de kodade bilderna.

GAN påverkas och intresserar sig av tidens tekniska framfart och samhällets utveckling. Han målar Snälltåg 1916, där en underjordisk farkost passerar bildytan i rasande fart, en dov men hoppfull framtidsvision.

Hans fortsatta sökande inom måleriet leder honom vidare till ett strängt neoplasticistiskt måleri, där de förenklade bildelementen utgörs av ett fåtal geometriska former i dämpade färger. Den mest förenklade målning är Svart och vitt från 1930 som bara består av ett svart och ett vitt ytplan som skär in i varandra.

Viktigt för Gösta Adrian-Nilsson var att alltid försöka gestalta rörelse i målningarna, hans dynamiska bilder av starka muskulösa idrottsmän och matadorer på tjurfäktningsarenan är tydliga exempel på det. Men även i verk där kompositionen består av ett stadslandskap uppbrutet och hopfogat av en mångfald moduler, har energin och rörelsen stor betydelse.

För den homosexuelle GAN symboliserade sjömannen äventyret, passionen och erotiken. Han tvingades leva ett dubbelliv och detta blev en stark drivkraft i hans konstnärskap. Själv liknar han sig vid en sjöman som drivs av evig oro och evig flykt från det hemtamas fasta land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om