Förvaltningen skrev klartext
"I klartext innebär beslutet i flerårsbudgeten att åtminstone två, kanske tre, ytterskolors skolverksamhet bör läggas ner." Så lyder förvaltningens ord.
Som framgår av citatet ovan talar expertisen i form av barn- utbildningsförvaltningen entydig klartext: skolor måste läggas ner. Citatet är hämtat ur inledningen till förvaltningens beslutsunderlag från 2 februari. I underlaget, som i allt väsentligt ska betraktas som mycket seriöst, är resonemanget inte ensidigt inriktat på effektiviseringar av ekonomiska skäl. Det handlar också om hur den pedagogiska kvaliteten bäst kan tillgodoses när elevantalet sjunker som det gör.
Även om de ledande politikerna i flertalet partier hittills undvikit klartext är det uppenbart att till exempel kommunalrådet Camilla Anglemark (s), men troligen också oppositionsrådet Björn Andersson (m), tagit intryck av förvaltningens slutsatser. Det är rätt, men ändå en av anledningarna till den proteststorm som bröt ut med full kraft när förvaltningens förslag (som ju inte ens skulle få kallas förslag) offentliggjordes.
En annan betydande orsak till den besvikelse som många av de protesterande gav uttryck för var att den i förväg utlovade dialogen med medborgarna mest uppfattades som monolog och att det sätt på vilket resultatet presenterades, i den mån det över huvudtaget redovisades, inte ansågs ha givit rättvisa åt de synpunkter som lämnats in.
Den lovvärda ambitionen, att genom medborgardialoger skapa en samsyn om vad som behöver göras, blev till ett fiasko. Beslutet har skjutits upp till i maj, men redan nu har två partier, vänsterpartiet och det lokala vtl, tagit ställning för att alla nuvarande skolor måste bli kvar. De hoppas att nödvändiga besparingar kan göras genom att övrig verksamhet flyttas in i skolbyggnaderna.
Kanske är vtl:s förslag orealistiskt. Kanske inte. När en process går snett, som den här dessvärre gjort, händer precis det som Camilla Anglemark ursprungligen sade sig vilja förhindra. Prestigen tar över.
Irritationen över att vtl tydligt tar ställning för de olika opinionsgrupperna innan alla resonemang är slutförda är lätt att förstå. Men att, som den politiska majoriteten gjorde, först avslå ett förslag om att vtl:s förslag, tillsammans med övriga alternativ, skulle lämnas över till en beslutad konsultberedning, och därefter dessutom stänga ute vtl från kommande partigruppsöverläggningar, är magstarkt småsint.
Att ett fjärde alternativ (utöver de tre som förvaltningen skrev fram), som ursprungligen hade presenterats i det "arbetsmaterial" som av outgrundliga skäl så länge skulle hemlighållas, så vitt vi förstått skickades vidare till konsulterna är bra. Det liknar för övrigt vtl:s förslag, varför de två förslagen i den fortsatta utredningen antagligen kunde ha behandlats som ett. Men motivet att diskvalificera vtl från fortsatt beredning verkar mot den bakgrunden ännu mindre sakligt grundad.
Vilket beslutet än blir är det bara att beklaga att den troligen i alla avseenden bästa anpassningen till verkligheten inte alls kan övervägas. Innerst inne inser var och en att det skulle behövas en samordning av grundskolverksamheterna i Vingåker och Katrineholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!