4,9 miljoner kronor har Katrineholms kommun sökt från Boverket, till en förstudie om "innovativt byggande för unga". Tanken är att undersöka möjligheterna att bygga bra och billiga bostäder, men inte bara för unga. Det förklarar samhällsbyggnadsförvaltningens chef Lars Hågbrandt.
— Vår bild är att skapa något där både unga och gamla kan bo, säger han.
Om pengarna beviljas, och kommunfullmäktige tycker att idén verkar vettig, siktar Hågbrandt på att man kan komma i gång med förstudien direkt efter nyår.
Han kan i dagsläget inte svara på hur många nya bostäder det kan bli fråga om, inte heller var i Katrineholm de skulle kunna byggas. Men han tänker sig exempelvis en tävling, där unga arkitekter får föreslå byggprojekt.
— Gör vi det här bra kanske vi kan leverera konceptet till andra städer.
Katrineholm ligger på potentiellt pendlingsavstånd, saknar högskola eller annan eftergymnasial utbildning och har en åldrande befolkning. Ungdomar flyttar efter gymnasiet från kommunen till orter med högskoleutbildning eller arbete. Risken att de inte återvänder är stor, skriver Hågbrandt i ett mejl till tidningen, och tror att ett bra och billigt boende skulle kunna vara en konkurrensfaktor, som kan locka tillbaka ungdomarna.
"I kommunen finns just nu 652 bostadssökande i åldrarna 18–30 år. Bostadsbeståndet består av cirka 5 500 ettor eller tvåor. Under de senaste tio åren har en etta och 65 tvåor byggts. 25 lägenheter har under de senaste åren byggts om till ungdomslägenheter med lägre hyror och med otraditionella hyresvillkor, till exempel eget ansvar för underhåll", står det i ansökan till Boverket.