Till Västra Sörmlands räddningstjänst kom ett 20-tal larm under kvällen, i stort sett alla handlade om nedfallna träd över vägar och elledningar. Dessutom tillkom ett stort antal träd som fallit in i och fallit i privata trädgårdar. När räddningstjänsten åkte ut på larmen stötte de själva på nedfallna träd, som ingen ringt om än, vid några tillfällen. Klockan 17:14 på fredagen kom det första larmet om träd över vägen, då i Högsjö. Det sista kom vid 23.30-tiden, men då hade det redan varit lugnare i några timmar.
– De fick åka och beta av allt efter som larmen kom, säger Fredrik Ahlman, insatsledare på Västra Sörmlands räddningstjänst, om kollegornas insats under natten.
Trafikverket tog hand om en del av träden.
– Trafikverket hade förmodligen ganska bra beredskap. Det ska de ha beröm för, säger Ahlman.
Tomas Johansson på Trafikverkets presstjänst berättar att man ställde in en del tåg redan innan Knud dragit in över landet. Kontaktledningen nära Vingåker lagades provisoriskt redan under natten mot lördag och tågen kunde rulla igen.
– Vi har alltid viss beredskap. Men det knepiga är att veta exakt var stormen ska slå till, säger han.
Hos Janne och Marianne Johansson i Åbrostugan längs väg 52 vid östra infarten till Vingåker är förödelsen i trädgården stor. Stora granar har fallit rakt in i trädgården från vägrenen och inne i trädgården har en hög björk kluvits i två delar. Den del av björken som fallit har hamnat centimeter från familjens verandatak.
– Jag såg vilka moln som kom. Janne gick ut och tog in några verktyg och jag gick till vävstugan för att stänga av ett element. Sedan gick det så fort, träden låg vågrätt här i vinden. Och som det regnade. Jättebjörken och granarna föll på fem minuter. Tänk om hunden varit ute, eller vi. Vi hade dött, säger Marianne Johansson.
Vindbyarna tycks ha slagit hårt, men punktvis. Janne Johansson i Åbrostugan kunde konstatera, att inget av grannhusen hade drabbats av stormfällda träd. Längre österut, vid Sjöholms gård, är hela uppfarten blockerad av träd som fallit, medan grannar i närheten inte hade några fallna träd alls.
Men någon tromb var det troligen inte frågan om ändå, säger Anders Undin, väderkännare, som i över 50 år skötte väderstationen i Valla.
– Det ska vara väldigt speciella väderlägen för att det ska bildas tromber. Det är väldigt ovanligt, säger han.
Nu kvarstår frågor, bland annat om ersättning och ansvar för nedfallna träd. Janne och Marianne Johansson i Kjesäter vet inte, om Trafikverket ansvarar för granarna som fallit in i deras trädgård.
– Med lite reservation kan jag säga, att det säkert blir en utredning och vederbörande kan troligen ställa skadeståndsanspråk. Men det är omöjligt att uttala sig om varje enskild omständighet, säger Tomas Johansson på Trafikverket.
På flera håll arbetade frivilliga med att flytta fallna träd från trädgårdar och vägar. En av dem var Anders Elander i Kjesäter.
– Jag var tvungen att se till att jag kom hem. Jag kör timmerbil för Julita åkeri och ringde chefen och frågade om jag fick låna lastbilen för att flytta träd och det fick jag.
Han åkte och hämtade lastbilen och for tillbaka hem och lyfte undan träd hos sig själv och hos grannarna. Sammanlagt blev det ett tiotal träd.
– Folk var glada och tacksamma. Brandkåren hinner inte med allt, jag tror att de hade fullt upp. Kan man hjälpa till gör man ju det, säger han.
Hemma på tomten var hans hönsgård krossad under ett träd som fallit rakt över den, men hönorna var inomhus och klarade sig.