Förment myndighet med maktambitioner

Övrigt2009-05-23 12:40

Som konsumenter, abonnenter eller kunder till de samverkande kommunala VA-bolagen i Katrineholm, Flen och Vingåker borde vi inte behöva bry oss om vilket av de ingående bolagen som gör vad under den gemensamma logotypen Sörmland Vatten. Huvudsaken är att Sörmland Vatten levererar.

Men så enkelt är det inte. Som medborgare är vi på sätt och vis till en del omyndigförklarade inom Sörmland Vattens verksamhetsområde. Med rätta, tycker nog de flesta av oss. VA-frågorna är och måste vara i lag detaljreglerade och myndighetsstyrda.

Just därför uppstår problem med Sörmland Vattens fyra (!) bolag med tre ägarkommuner. Som medborgare eller medlemmar i Katrineholms, Flens och Vingåkers kommuner har vi inte bara rätt, utan till och med skyldighet att hålla reda på hur kommunerna tillämpar lagstiftningen och hur myndighetsutövningen organiseras och sköts.

Undersåtar utan rätt

Nu är det nästan omöjligt att hålla reda på vad Sörmland Vatten är. Frågan är om Sörmland Vatten själv vet. Klart verkar vara, att Sörmlands vattenledning tagit fasta på myndighetsutövningen. Så till den grad att den förmenta myndigheten ser medborgarna som undersåtar utan rätt inflytande.

För en tid sedan fick en del Vingåkersbor påminnelser, inklusive hot om indrivning, om att de måste betala räkningarna från Sörmland Vatten. En del undrade vad Sörmland Vatten är. Ingen förstod vad det var för påminnelse. De hade i alla fall inte fått någon vattenräkning.

Det förekommer att mindre seriösa personer hittar på företag i vars namn de skickar ut påminnelser till folk. I ren förskräckelse betalar några in pengarna till angivet konto.

Så illa var det alltså inte. Det vara bara Sörmland Vatten som ”glömt” skicka räkningarna innan påminnelserna gick ut. Sådant kan hända de bästa. Det blir nästan alltid inkörningsproblem med nya datasystem i både nya och gamla företag.

En annan sak kan bli bekymmersam; en attityd som ser ut som maktfullkomlighet gör mig fortsatt misstänksam mot organisationen Sörmland Vatten som sådan.

Märkligt brev

Först bara en liten förklaring. Sörmland Vatten är samlingsnamnet för fyra bolag: Sörmland Vatten och Avfall AB, Katrineholm Vatten och Avfall AB, Flen Vatten och Avfall AB och Vingåker Vatten och Avfall AB. Det förstnämnda ägs gemensamt av de tre berörda kommunerna och bolaget är motiverat som administrativ nödlösning för att kommunerna tillsammans bland annat ska kunna driva och utveckla VA-anläggningarna. De andra tre bolagen ägs av respektive kommun. De äger anläggningarna, bereder VA-ärenden, taxor och annat som kräver beslut i varje kommun för sig.

Ingen har lyckats få mig att förstå varför det behövs särskilda bolag för att äga kommunernas anläggningar och för att förmedla beslut mellan kommunerna och det gemensamt ägda driftsbolaget. Men så är det bestämt. Bolagen har gemensam vd, förre förvaltningschefen för service- och teknikförvaltningen i Katrineholm, Björnar Berg.

Vid månadsskiftet april maj i år fick fastighetsägarna i Lilla Toltorp ett märkligt brev från Sörmland Vatten. Det rubricerades som information. Fastighetsägarna fick veta att Sörmland Vatten och Avfall AB ”har lämnat ett förslag till bildande av verksamhetsområde för Lilla Toltorp”. Direkt efter det meddelas: Katrineholms Vatten och Avfall har den 14 april beslutat om bildande av verksamhetsområde för Lilla Toltorp.

Ingen liten sak

Observera att det gemensamma bolaget har lagt förslaget, som därefter beslutats av Katrineholmsbolaget. Saken påstods alltså klar, även om det framgick att den senare skulle upp i kommunstyrelsen och fullmäktige. Dock inte för beslut, eftersom det redan vara fattat, utan bara till någon sorts ”behandling”

Lagen säger, att inom ett verksamhetsområde får kommunen tvångsansluta alla fastigheter till kommunens vatten- och avloppstjänster. Hur bra egna anläggningar en fastighetsägare på landet än kostat på sig kan hon eller han tvingas betala en gång till för vatten och avlopp. Det är ingen liten sak och inga småpengar det handlar om.

Därför brukar nya verksamhetsområden diskuteras i åratal med berörda fastighetsägare innan de bildas. I Tisnarbaden, som nu ska få kommunalt vatten och avlopp, har saken diskuterats intensivt de senaste fem åren. I måndags den här veckan togs beslutet. Sörmland Vatten trodde Lilla Toltorp bara skulle kunna hakas på. Dessbättre blev det inte så.

Nu blev det bråttom

Visst har frågan om kommunalt VA diskuterats länge också i Toltorp. En ny detaljplan är på gång som inkluderar kommunalt VA för det som förr bara var ett härligt sommarstugeområde. Men de gamla fastigheterna i Lilla Toltorps by ligger utanför planområdet. Men det tycker Sörmland Vatten av ännu oförklarad anledning är dumt. Därför har Sörmlands Vatten brevledes meddelat att Katrineholm Vatten beslutat lägga in gamla byn i verksamhetsområdet. Det är inte sant men det är uppenbarligen vad Sörmlands Vatten vill att de berörda ska tro. Det är ju sällan idé att protestera mot kungjorda myndighetsbeslut.

Av brevet framgår att Björnar Berg personligen handlägger ärendet och att han svarar på frågor. Kanske fick Berg frågor, men förklaringen är nog en annan. För ett par veckor senare fick fastighetsägarna ett nytt brev, en inbjudan till informationsmöte. Det var bråttom. Det nya brevet är daterat den 15 maj, en fredag. Första möjliga dag för mottagarna att ta del av brevet var måndagen den 18 maj. Mötet var i Katrineholm dagen därpå klockan 18.00. Det var kanske inte meningen att folk skulle hinna disponera om sina planerade aktiviteter.

Mötet ägde visst ändå rum. Den som frågorna skulle ställas till, enligt det första brevet, var inte närvarande. Direktören uppgavs ha semester. Kanske hann han aldrig få någon inbjudan.

För en gångs skull vill jag ge kommunstyrelsen en eloge. Ärendet låg, som Sörmland Vatten planerat och sagt, på kommunstyrelsens bord den 29 april. Där blev det en diskussion och Inger Fredriksson (C) föreslog att ärendet skulle skickas tillbaka. Sörmland Vatten gick på pumpen. Kommunledningsförvaltningen fick i uppdrag att ta kontakt med Katrineholm Vatten och Avfall ”om att säkra att berörda boende informerats i vederbörlig ordning”.

Alltså tvingades Sörmland Vatten motvilligt kalla till möte. Dock med så kort varsel att ingen behöver tvivla på den förmenta myndighetens maktambitioner. Vad händer om någon inte skulle ha råd att betala? Fortsättning lär följa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om