Föräldrarnas engagemang spelar stor roll för barnens skolgång, oavsett om föräldrarna har universitetsutbildning eller inte. Det visar en studie av Lennart Grossin, docent vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. Forskning visar att föräldrars engagemang är viktigare än inkomstens storlek och utbildningens längd, menar han.
Rektor och lärare på Södra skolan räknar också med att föräldrar finns som kan stötta barnen i skolgången, även om de är medvetna om att engagerade föräldrar är långtifrån en självklarhet för många barn.
- Föräldrar engagerar sig mer nu än när jag gick i skolan. Kravet på att föräldrar ska engagera sig i sitt barns skolgång är större nu än förr, tycker Ulrica Rytterström, mamma till Ebba, som går i åttan på Södra skolan.
- Som förälder väntas du trigga och satsa på ditt barn i högre grad nu än förr. Du vet att du inte får något gratis i samhället, därför är det personliga engagemanget större, resonerar hon.
- Jag frågar barnen vad som hänt, vad de har gjort, vad de har för läxor. Barnets skolgång var inte samma slags projekt när jag gick i skolan, säger Ulrica Rytterström, men ser den utvecklingen som positiv.
Och föräldraengagemanget på skolan växer. Marie Oreskovic Alrixon, förälder till David i åttonde klass, är med i det områdesråd som arrangeras av rektor ett par gånger per termin och samlar föräldrar, politiker och skolpersonal för att diskutera vad som är på gång i skolan. Här har föräldrarna en rådgivande roll, och i gruppen, som tidigare bara lockade två föräldrar, finns nu ett tiotal.
- Jag ser det som självklart att man kan ta ledigt någon timme från jobbet för att vara delaktig i sitt barns liv, säger Marie Oreskovic Alrixon.
Då läraren måste ägna mer tid åt administration och får mindre tid över, vad händer med barn som inte har föräldrar som kan, vill eller förmår engagera sig i barnets skolgång?
Visst finns risken att dessa elever hamnar i kläm, enligt lärare Torgny Jeppson.
Ofta upplever han att elever som inte får stöd hemifrån skulle behöva mer av hans tid.
- Men ekvationen blir näst intill omöjlig, då man som lärare pressas av allt mer dokumentationsarbete, menar han. Det kommer snart bli så att lärare på grund hög arbetsbelastning och tidspress fyller i godkända betyg, för att slippa fylla i tre blanketter till i åtgärdsprogram, säger han.
Föräldrars engagemang ser annorlunda ut idag, menar Torgny Jeppson.
När han i början av 1980-talet skulle samla ihop pengar till en klassresa, gick föräldrar och barn ihop och samlade ihop det som i dag motsvarar nära en halv miljon kronor, berättar han.
- Idag ligger engagemanget på individnivå. Man skickar i stället med eleverna pengar till en skolresa de själva förväntas betala, säger han.
För mycket engagemang och curlande kan snarare stjälpa än hjälpa en elev, framhåller Torgny Jeppson, föräldrarna ska ju inte göra barnens läxor.
Och att visa engagemang genom att fråga barnet "hur var det i skolan idag" är dumt om man verkligen vill veta något, enligt Torgny Jeppson.
- De allra flesta elever svarar samma sak på den frågan. Ett lite undvikande "bra". Fråga i stället mer detaljerat, som vad de har gjort på matten idag, föreslår han.