Flitens lampa lyser i novembermörkret

Asfalten blänker våt i gatlampornas sken i Strångsjö. På trottoaren lufsar en stor berner sennenhund med sin människa i andra änden av kopplet. Vid den öde fotbollsplanen skymtar ett ljus ett mörkret.

Övrigt2013-11-26 11:24

Utanför Strångsjö aik:s klubbhus står några bilar parkerade. Inne i lokalen råder full aktivitet. Hantverksgruppen har bråda tider. Snart är det julmarknad och så mycket som möjligt ska bjudas ut till försäljning till hugade kunder.

Vid ett bord täckt av björnmossa sitter Anita Gideklint, Ingegerd Sjöberg, Monica Pettersson, Kristina "Titti" Larsson, Inger Larsson och Eva-Brita Mård.

— Jag har läst om mossa då jag gick på Kjesäters folkhögskola i Vingåker, berättar Anita.

Hon plockar runt bland björnmossan och fiskar upp några bleka krakar. Det är vitmossa. Den kan hålla björnmossan fuktig och grön.

— Många tror att toppmossan som stoppas i adventsljusstakar heter vitmossa, men så är det inte, förklarar hon.

Björnmossan sorteras i tre knippen som knyts ihop med hjärtdekorerade band till vackra askviskor som kan användas för att sopa ut askan från öppna spisar.

Kristina Larsson lägger partier av en annan sorts grön mossa på runda stommar av halm. Resultatet blir en mullig krans som kan hängas på en dörr.

Vid nästa bord är glögg och pepparkakor uppdukat. Här sitter Ingegerd Larsson, Lisa Duhan, Kerstin Thollander och Kristina Koinberg. De stickar vantar och sjalar bland annat. Och Claudia Ogelöf påtar garn till en lång mörk halsduk med inslag av kornblått.

— Att påta är en gammal teknik. Förr använde man påtdockor av trätrådrullar, berättar Ingegerd.

Hantverksgruppen värnar de tekniker som är nära att falla i glömska. Gruppen har funnits i 20 år och under åren har de bland annat lärt sig nålbindning, tvåändsstickning, näversöm, krokning och även arbetat med skinn, betong och papper. Tillsammans gör de utflykter för att inspireras och få nya idéer. Senast var de vid Ängby gård. Små tovade änglar med flygande lockigt hår och finurliga ansiktsuttryck blev resultatet.

Jessica Silow, Göta Hellberg och Elsy Larsson klär en träställning med granris. Det ska bli en julbock och dessutom första pris i julmarknadens lotteri.

Ann-Britt Lundahl har i kväll hand om det lekamliga och har dukat fram skinka, korv, smörgås och sockerkaka. När alla magar har fått sitt klipper hon till spänstiga grankvistar till en julkrans.

Den 30 november hålls julmarknad med tomte och nissar, elever som säljer korv och den som vill kan provrida på någon av Stall Harbackens hästar.

Ann-Britt jullimpa

Ann-Britt Lundahl skriver:

"Receptet heter Doppbröd. Det är en riktigt god limpa, tycker jag.

Till 2 limpor använder man

50 gram jäst

100 gram smör eller margarin

5 dl porter, julöl eller svagdricka

1/2 dl sirap

1 tesked salt

1/2 matsked malen ingefära

1 matsked riven pomeransskal

1 matsked stött anis eller fänkål

1 1/2 dl russin

cirka 1 1/2 l rågsikt

vetemjöl till utbakning.

Smula jästen i degbunken. Smält fettet och häll i vätskan. Rör ut jästen i litet av det ljumma degspadet, tillsätt resten av ingredienserna. Knåda till en smidig deg som får jäsa övertäckt i cirka 40 min. Arbeta sedan degen smidig på bakbord och forma till 2 limpor som läggs på smord plåt. Låt jäsa och grädda sedan i 175 grader. Pensla mot slutet med lite varmt vatten.

Jag brukar baka limporna i 1,5 l bakformar."

Mer om hantverksgruppen i Strångsjö

Gruppen bildades för 20 år sedan och har runt 20 aktiva medlemmar i dag. Ingegerd Larsson är kassör. Dagboksanteckningar från varje möte finns från starten. Skämtsamt motto "Det finns alltid anledning att festa" – gröt, sill och semlor har stått på menyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om