När arbetsmiljön för socialsekreterarna granskades fann Arbetsmiljöverket påtagliga brister även i rapporteringen av tillbud och avvikelser.
Många av förvaltningens medarbetare visste inte vilka typer av händelser de skulle rapportera – och hur.
Det är omöjligt att säga hur många hot och kränkningar mot personalen som därmed kan ha slunkit igenom. Men förvaltningens t f chef Pia Carlsson är tydlig. För att kunna vidta åtgärder på arbetsplatsen eller anmäla en händelse till polis, måste alla tillbud rapporteras.
– Det finns ett slags tillvänjning som vi inte kan nonchalera. Det är inte okej att acceptera en situation eller ett samtal som är hotfullt bara för att man jobbar med myndighetsutövning. Alla tillbud måste komma upp.
Efter Arbetsmiljöverkets påpekande har rutinerna för rapporteringen på olika sätt stramats upp. Det kan förklara att antalet rapporter mer än fördubblades under 2016 jämfört med året innan: från 26 till 56.
Några hotfulla situationer som anmäldes i fjol:
- En klient blir arg och hotfull vid upprepade tillfällen som socialkontoret besöks. Han hotar personal, vandaliserar och försöker anlägga en brand.
- Polis griper en man som agerar hotfullt mot en inhoppare i receptionen.
- En klient som tidigare uppträtt hotfullt under ett telefonsamtal ringer och sms:ar hem till socialsekreteraren. Ber då om ursäkt för sitt uppträdande.
Rapporterna visar inte att antalet hot- och våldshändelser har blivit märkbart fler.
Ökningen gäller snarare andra typer av anmälda tillbud och avvikelser, konstaterar förvaltningens controller Bruno Maras.
Sådana tillbud kan till exempel vara larm som inte fungerar, tjänstebilar som lämnats otankade eller personal som får allergiska reaktioner av parfymerade kolleger.
Med avvikelser avses exempelvis tolkar som uteblir från möten, utredningar som saknar dokumentation eller samtalsrum som är lyhörda.