”Popen” i Duveholmshallen
Den 28 november 1980 skrek rubriken på KK:s förstasida ut: ”Duveholmshallen stoppar ’popen’..?” samt texten ”Här är idolerna som är orsaken!” med en pil mot ett foto av Ulf Lundell med bandet, där bland annat en ung Niklas Strömstedt ingick.
Drygt en månad tidigare, lördag den 18 oktober, hade Ulf Lundell nämligen haft en ”popkonsert” i Duveholmshallen varpå KK:s måttligt imponerade recensent Hansi Mandoki hade meddelat: ”Vad var det som var så fantastiskt?”
En tid senare visade det sig att inte heller fritidsnämndens arbetsutskott var särskilt imponerade av arrangemanget. Vad var då anledningen till detta? Jo, följande: ”Både publiken och idolen själv vägrade att rätta sig efter anmaningar att respektera sprit- och rökförbudet i lokalen.”
Arbetsutskottet yrkade på ett totalförbud av konserter i Duveholmshallen, men fritidsnämnden var lite mer sansad och återremitterade förslaget till utskottet.
”Passiviserande” flipperspel
Efter skandalösa popkonserter och våldsfilmer på video var det dags igen den 10 december 1980 då stora rubriker på KK:s förstasida skrev: ”Flipperspel FÖRBJUDS?”
Ett förslag om kommunal vetorätt mot flipperspel skulle då upp för behandling i riksdagen efter att Socialdemokraterna genomfört en utredning i frågan.
Katrineholms politiker hade delade åsikter om flipperspelen. Mest negativ var Socialdemokraternas Bernt Larsson, ordförande i sociala centralnämnden:
– Det är passiviserande för ungdomen att stå och spela flipper, sa Larsson till KK:s reporter Thorbjörn Lundin och menade vidare att spelen borde förbjudas och att de inte tjänade några utvecklingssyften.
– Precis som allt liknande kommersiellt utbud, tillfogade Larsson.
KK-journalisten och FP-politikern Krister Wistbacka instämde delvis i detta:
– Det är ju ganska konstigt att kommunen har rätt att förbjuda etablering av t ex en livsmedelsbutik, men helt saknar befogenheter att påverka sådan här asocial verksamhet, sa Wistbacka.
Moderaten, och tillika rektorn på Tallåsskolan, Bengt Ahlesten var den enda som sa emot:
– Vi bör hitta andra vägar än att gå efter policyn att förbjuda allt som lockar ungdomar. Förbudsmentaliteten blir gärna ett medel som skjuter med för grova kulor över målet.
De etablissemang som utpekades i tidningen som innehavare av flipperspel var restaurang Storstugan, Macks gatukök och Biljardhallen. Samtliga innehavare var negativa till ett förbud, kan tilläggas.