‒ Man har inte haft full bemanning på enhetschefstjänsterna under lång tid. Vi hade det tidigt i höstas, för första gången på flera år. Nu saknar vi några tjänster igen, säger hon.
De fem tjänsterna behöver tillsättas inom en snar framtid
‒Vissa områden är svåra att hitta chefer till. Överhuvudtaget börjar det blir svårt att hitta kompetenta och erfarna chefer. Det är ett generellt bekymmer, säger Päivi Kabran.
‒Om man tittar på exempelvis socionomer som grupp så är det väldigt få som vill arbeta som chefer. Det är ett bristyrke och man måste arbeta strategiskt för att göra yrket mer attraktivt.
För fem år sedan gjordes en omorganisation inom förvaltningen i Katrineholm.
‒Man ökade antalet chefer på högre nivå och minskade antalet chefer närmast brukaren. Så enhetscheferna fick många fler medarbetare under sig. Sedan dess har det varit en jättestor omsättning på chefer, mellan 25-30 procent varje år, säger Päivi Kabran.
Många tyckte att den nya organisationen var för hierarkisk och att de olika chefsrollerna var för otydliga. Något behövde göras. I maj i år togs därför en ny organisation i drift. Antalet högre chefer minskade och antalet enhetschefer blev fler.
‒Enhetscheferna behövde inte söka om sina tjänster. Däremot hade vi en organisation där vi, under förvaltningschefen, hade två avdelningschefer och ett antal områdeschefer. De skulle vi minska för att återigen inför fler enhetschefer. Det är ju egentligen den viktigaste chefsposten, som är närmast omvårdnadspersonalen, närmast brukaren. I den vevan gjorde vi en rekryteringsprocess som var smärtsam för en del, säger Päivi Kabran.
Den nya organisationen innehåller närmare 30 enhetschefstjänster.
Varför tror du att det är så svårt att hitta nya chefer?
‒Det är ett stort ansvar. Och så ska man vara kunnig i många bitar, om själva verksamheten men också om ekonomi, arbetsmiljö, arbetsrätt, rekrytering, ledarskap och hur man skapar en trevlig och attraktiv arbetsplats.