Ceith Landin, Kristdemokraterna ...
... har länge närt ett politiskt intresse. När han var yngre var han moderat, sedan lockade liberalismen. För ett år sedan studsade han tillbaka till konservatismen och gick med i Kristdemokraterna.
Partisympatierna utgår från hans eget liv, så som det ser ut för en yrkesarbetande småbarnspappa med föräldrar på väg in i ålderdomen. Han tänker mycket på frågor som rör barnomsorg, skola och äldreomsorg.
– KD har en sund framtids- och familjepolitik som passar mig. Jag kan bli otroligt inspirerad av att lyssna på Joha Frondelius. Det är inget hallelujasnack; han vill göra Katrineholm till en trygg plats.
Landin går in i politiken med höga krav på sig själv. Miljön är främmande, så nu gäller att hålla öron och ögon vidöppna för att lära och utvecklas.
– Jag är stolt över att det finns folk som har kryssat mig och gett mig förtroendet att vara med och påverka.
Han hoppas på en mandatperiod präglad av lyhördhet också över partigränserna.
– S har ju visat att det går att jobba bra över partigränserna. I dag ligger partierna ändå ganska nära varandra, med några undantag.
[fakta nr="2"]
Elsie Egestål, Sverigedemokraterna ...
... tar plats i fullmäktige efter ett år som ersättare i socialnämnden och en utbildningshöst då hon drillats i Sverigedemokraternas kandidatskola.
– Den där ”ny-känslan” som politiker har börjat blekna lite.
Egeståls väg in i politiken stakades ut av hennes känslor inför flyktingvågen 2015. Hon följde den stora invandringen i media och upplevde hur rapporterna om brottslighet i migranternas spår ökade otryggheten i samhället. Valet av parti föll sig naturligt, tycker hon.
– Det blev SD för att de kritiserade den oansvariga migrationspolitiken.
– Sedan var det de ekonomiska konsekvenserna: i köerna till sjukvården och för familjer som förlorade rätten till assistans. Jag hade inte ens hört ordet fattigpensionär före 2015.
Pensionärer på gränsen till existensminimum behöver stöttas med högre bostadsbidrag. Och Katrineholm behöver bli en tryggare plats, med mer kameraövervakning i centrum och fler poliser på gatorna.
Dessa är Egeståls hjärtefrågor när hon tar steget från åskådarplats till en av SD:s sex stolar i fullmäktige – där hon vill utvecklas till en duktig politiker.
– Jag hoppas bli duktig på att skriva motioner och driva igenom dem. Att kunna lyssna och vara ödmjuk är viktigt för en bra politiker, liksom att föra bra samtal med politiker också från andra partier. I socialnämnden är det en bra stämning. Så hoppas jag att det är i alla kommunens nämnder.
[fakta nr="1"]
Mariam Yassin Mahi, Socialdemokraterna ...
… tar plats som fullmäktiges yngsta politiker. Hon gör det med stort stöd: hon fick näst flest personkryss av kommunvalets alla S-kandidater.
– Jag vill att fullmäktige tydligare tar upp ungdomsfrågor, lyssnar vad vi vill och hur vi tycker det är att bo här. Många unga känner att det inte är en stad för dem.
Mahi vill verka för ökade jobbchanser för unga och fler utbildningar till kommunen. Hon tar strid mot klassamhället och segrationen, som hon ser dagligen i Nyhem där hon bor.
– Det är ett väldigt segregerat område när det gäller människors ekonomi och bakgrund.
Mahi har varit aktiv i SSU i flera år och suttit som ersättare i kulturnämnden. Kultur är en viktig motor för ungas delaktighet i samhället, tycker hon.
– Lyckliga gatorna är det bästa som hänt! Det har gjort så många barn glada att få prova olika aktiviteter och känna att de är en del av något.
Hon är politiskt inspirerad också hemifrån. Pappa Yassin Mahi, nu på plats i Somalia för att arbeta med det kommande valet, är en stor förebild.
– Men S var inget självklart val från början. Som ung vill man ju inte alltid vara som sina föräldrar!
[fakta nr="3"]