Europeiskt DNA-samarbete kan lösa spektakulära inbrottet – efter två år

När grannen, som skulle vakta Johan och Lottas villa, klev in genom dörren möttes han av blodspår och stor förödelse. Ett vapenskåp på 500 kilo hade släpats genom halva huset, och förövarna hade fått med sig värdesaker och kläder för hundratusentals kronor. Två år senare kan inbrottet få en lösning – tack vare det europeiska samarbetet Prüm-dna.

Övrigt2019-04-01 10:48

Resan till Thailand var efterlängtad. Johan och Lotta Malmberg från Nyköping hade planerat och sparat under lång tid för att kunna resa bort tillsammans med sina två småkillar, då 11 och 9 år gamla. De lämnar Sverige i mitten av februari 2017. Tre dagar senare ringer grannen som ska vakta deras hus under utomlandsvistelsen. Johan Malmberg hör direkt att något inte står rätt till.

– Han säger "Hej, jag mår inte bra". Jag tror genast att det hänt honom något allvarligt, säger Johan som tar emot i villan på Lugna gatan i Harg där inbrottet begicks för två år sen.

– När jag undrar vad som står på svarar han: "Du har haft inbrott".

Grannen är i chock. Det är lördagen den 18 februari och grannen och hans två döttrar ska mata familjen Malmbergs ökenråtta innan det är dags att gå hem och äta lördagsgodis. Hjärnan spelar honom ett spratt när han öppnar entrédörren. Från hallen ser han nämligen att dörrarna till frys och kyl står öppna och fryslådorna ligger slängda på golvet. Trots att han varit i huset efter att Lotta och Johan åkt, tror han att de passat på att frosta av kyl och frys innan de åkte.

Sen ser han blodet på golv och väggar och det malplacerade svarta vapenskåpet som någon försökt hugga sig in i. Han förstår vad som hänt och ber döttrarna springa hem. Sen ringer han polisen och till familjen i Thailand.

Intrånget har skapat står förödelse. Inbrottstjuvarna har tagit sig in via parets sovrumsfönster på baksidan, troligtvis natten till lördagen. Tur i oturen så skär sig en av förövarna på fönsterglaset och hans blod finns sedan på både väggar, golv och tak i villan. Polisens tekniker säkrar senare DNA från blodsspåren.

Johan är tävlingsskytt och hans tävlingspistoler förvaras i vapenskåpet som vanligtvis står i klädkammaren innanför parets sovrum. Men förövarna har släpat det genom två rum och i hallen har de försökt hugga upp skåpet med hjälp av yxor – som senare visar sig vara stulna i grannskapet. Förövarna lyckas inte få upp vapenskåpet, men de får med sig mängder av kläder, smycken, parfymer, gamla datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

– Det är bevisat att det var flera personer som begick inbrottet och de packade i allt som fanns att tillgå. Förmodligen har de till och med använt vårt överkast som säck att lägga saker i, eftersom att det också var borta. De tog till och med barnens väldigt utslitna och begagnade vinterkängor, säger Johan.

Oron fanns kvar länge efter att de kommit hem från resan och de två första veckorna sov familjen tillsammans i samma rum. Men Johan berättar att det är värre för grannen.

– Han är fortfarande skärrad efter synen som mötte honom.

Det var under en DNA-körning i det internationella spårregistret Prüm som träffen kom. Spårningen utfördes av tysk polis och så snart åklagare i Nyköping fick vetskap om träffen, begärdes den misstänkte 30-åringen häktad i sin frånvaro. Förra veckan lämnades mannen ut till Sverige.

– Det är en komplicerad process att begära en person häktad i sin utevaro. Men sedan mitten av förra veckan sitter 30-åringen häktad i Nyköping, säger Michael Forsberg på Åklagarkammaren i Nyköping.

Prümrådsbeslutet är en överenskommelse om fördjupat samarbete mellan 20 europeiska länder i EU, med syfte att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Överenskommelsen ger polismyndigheter inom EU rätt att söka i varandras dna-, fingeravtrycks- och fordonsregister.

Vid inbrottet i familjen Malmbergs villa för två år sedan, säkrade polisen DNA från den misstänktes mannens blod. Under en samkörning i Prüm-dna i början av januari fick tysk polis träff som visade att mannen är misstänkt för brott i Sverige.

Åklagare Michael Forsberg vet inte varför tysk polis utförde en spårning på mannens DNA eller om han är misstänkt för något brott i Tyskland. Men den 23 januari hölls häktningsförhandlingar vid Nyköpings Tingsrätt och mannen begärdes häktad i sin frånvaro.

– Vi utfärdade en europeisk häktningsorder av mannen.

Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld på Lugna gatan i februari 2017, samt stöld på Hargsvägen vid samma tidpunkt.

Mannen saknar adress i Sverige, och har inte någon känd koppling till Sverige. Mannens nationalitet är också okänd i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!