Ett steg framåt för Katrineholms skolor

Under tisdagen redovisade SKL sin rapport "Öppna jämförelser" rörande Sveriges grundskolor. För Katrineholms kommun är det bästa placeringen någonsin sedan mätningarna påbörjades.

Bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist och bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg gläds åt att kommunens skolor nått sin bästa SKL-placering hittills.

Bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist och bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg gläds åt att kommunens skolor nått sin bästa SKL-placering hittills.

Foto:

Övrigt2017-11-26 12:35

Årligen publicerar Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin rapport "Öppna jämförelser – Grundskola". Den baseras på resultat från årskurs 6 och 9 under läsåret 2016/17 och syftet är att ge huvudmän och skolor ett underlag för skolutveckling och en möjlighet att jämföra sina resultat med andra.

I många kommuner har resultaten försämrats i årets rapport, men Katrineholms har förbättrat sin position.

‒Vi har avancerat från plats 249 till 189 när det gäller det sammanvägda resultatet i grundskolan och det är glädjande. Jag förväntade mig att vi skulle förbättra vårt resultat, men inte det här rejäla skuttet, förklarar bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).

69,2 procent av eleverna i årskurs 9 når kunskapskraven i samtliga ämnen och 79,4 är behöriga till yrkesprogram på gymnasiet. De siffrorna är i stort sett oförändrade sedan i fjol och där finns förbättringspotential.

‒Att runt 80 procent är behöriga till gymnasiet är vi inte nöjda med och en stor andel saknar behörighet i matte. Når vi höga resultat i språk och matte kommer övriga ämnen att följa med, säger Söderberg.

Av statistiken framgår att andelen elever med behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram i Sverige varierar mellan 57 till 96 procent. Bland de kommuner som har lägst andel behöriga har andelen nyanlända elever i årskurs 9 varit som störst.

‒Vi har klarat den utmaningen bättre än många andra kommuner, konstaterar Söderberg.

När det gäller effektivitetstalet, det vill säga hur mycket resurser som satsas i förhållande till resultaten, har kommunens skolor klättrat från plats 187 i fjol till 146 i år.

‒Det är intressant att se hur vi lyckas i förhållande till andra kommuner och förbättringen är ett resultat av de insatser som vi har satt in. Det är ett fantastiskt gediget arbete vår personal lägger ner och det är väldigt roligt att följa. Vi ska fortsätta att utveckla våra arbetssätt och hålla i vårt systematiska kvalitetsarbete, säger bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist.

Öppna jämförelser

Statistiken i SKL:s rapport baseras på uppgifter från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska centralbyrån. Syftet är att stimulera kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!