Viadidakt har med tiden blivet ett för många katrineholmare och Vingåkersbor ganska välkänt begrepp, som logotype och varumärke. De flesta har också en aning om att Viadidakt svarar för utbildningsinsatser av olika slag. Men jag tror inte att så många vet vad Viadidakt faktiskt är.
Viadidakt fungerar väldigt bra, sade kommunalrådet Viking Jonsson när jag talade med honom härom dagen. Jag tror att de flesta håller med honom – i alla fall om vi bortser från att det framförts ganska hård kritik från moderathåll i Vingåker om kostnaderna. Två kommuner av olika storlek, med olika behov, ska försöka fördela kostnaderna för omfattande och komplicerade verksamheter i en gemensam förvaltning. Då är det inte konstigt att det blir debatt om kostnaderna. Vad som är rätt och rättvis fördelning blir ytterst en knepig förhandlingsfråga.
En egen storhet
Viadidakt är i olika avseenden en udda kommunal företeelse som utvecklats till en egen interkommunal storhet. Det var tänkt att förvaltningen skulle ingå i ett nytt gemensamt kommunalförbund som också kunde ta hand om en del andra kommungemensamma verksamheter, lönesystem och lönehantering. Men det blir inget nytt samverkansförbund.
Mycket talar för att huvudorsaken kan benämnas Viadidakt.
Viking Jonsson är den ende av de berörda politikerna som officiellt nämnt Viadidakt i sina kommentarer till att Katrineholms kommun stoppade det tänkta kommunalförbundet. Han uttryckte sig försiktigt i allmänna ordalag men ändå sågs hans uttalande av en del som ett utspel, eller rent av ett hot: om Katrineholm inte vill samarbeta inom övriga områden så vill kanske inte Vingåker fortsätta samarbetet i Viadidakt.
Motiverade frågor
Ännu har ingen politiker i Katrineholm sagt något officiellt, men jag misstänker att Viking Jonsson kan ha hört något motsvarande det jag har hört glunkas om i Katrineholm. Nämligen att det återstår att se om Katrineholm vill fortsätta ha en särskild, gemensam förvaltning för viss gymnasieutbildning. Borde inte utbildningsnämnden i Katrineholm, som ju har ansvaret för kommunens gymnasieutbildning, ha ansvaret för all gymnasieutbildning? Varför ska utbildningen för lite äldre gymnasister ha en särskild huvudman som kallar sig Viadidakt? Måste det alltid vara så?
Det är motiverade frågor som tål att funderas över. Viadidakt borde ha blivit föremål för en egen utredning. Eller åtminstone en kvalificerad utvärdering. Åtminstone så här i efterhand måste konstateras att det var fel att ta med Viadidakt i en samorganisation för lönehantering. En verksamhet som kan utföras var som helst och som det inte finns anledning att ha några egentliga politiska synpunkter på.
En mängd utbildningar
Viadidakt är alltså en egen kommunal förvaltning, men en förvaltning för två kommuner, vilket kommunallagen numera tillåter. Den politiska ledningen utövas av en för båda kommunerna gemensam nämnd. Förvaltningen svarar för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad och på sin hemsida skriver förvaltningen bland annat: ”Verksamheten är en viktig del för att lyckas höja utbildningsnivån och utveckla andra delar i den pågående strukturomvandlingen i västra Sörmland”.
Hemsidan ger vidare följande upplysning: ”Via oss har du tillgång till en mängd utbildningar på olika nivåer och möjligheter att bygga upp och bygga på din kompetens – allt från grundskolenivå för vuxna till högskolestudier. För dig som företagare kan vi skräddarsy utbildningar för just ditt företag.”
I utbildningsutbudet finns allt från särskola för vuxna och svenska för invandrare till arbetsmarknadsstöd och grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Här finns uppdragsutbildning för företag och organisationer, ”högskoleservice med lokalt ansvar för universitets- och högskolekurser, studielokaler för studenter vid högskolor och universitet”.
Komptent och ambitiöst
Vidare svarar förvaltningen för ”coachning till sysselsättning för personer med försörjningsstöd” och integration av nyanlända (Det sistnämnda gäller tydligen enbart i Katrineholms kommun).
Det råder ingen tvekan om att det här är en förvaltning med mycket kompetens av skiftande slag. Personalen är inte bara kompetent utan, som framgår, också mycket ambitiös. Förvaltningen har ålagts och tagit på sig att arbeta med ett antal olika, mer eller mindre närbesläktade frågor som brukar fördelas mellan flera traditionella förvaltningar.
Med tiden har således Viadidakt utvecklats till en egen storhet som uppsamlingsförvaltning, en diversehandel för utbildning, integration och arbetsmarknad. En rejäl översyn är onekligen motiverad!
En idé att på allvar fundera över är om det inte är dags nu att släppa in Vingåker i styret av Duveholmsskolan och skapa en gemensam utbildningsnämnd och -förvaltning för all gymnasial och eftergymnasial utbildning i Katrineholm och Vingåker. Vilken sorts uppdragsutbildningar kommunerna ska sälja på utbildningsmarknaden behöver säkert också diskuteras. Och varför ska ansvaret för integrationen ligga på en utbildningsförvaltning?
Olika alternativ
Det finns många frågor om Viadidakt som kräver sina svar. Tyvärr tror jag inte att politikerna vill ha en sådan diskussion under ett valår. Var det därför Katrineholm stoppade samarbetet om lönerna? Ett beslut som, om man inte hittar ny samarbetsformer eller samarbetspartner, kan kosta både Katrineholm och Vingåker miljontals kronor helt i onödan.
I Vingåker talar politikerna öppet om alternativa samarbetskommuner, som till exempel Örebro. I Katrineholm tisslas om Nyköping som alternativ till Vingåker. Det är ingen bra diskussion.