Erika Pardo Skoug är 33 år och född i Spanien och yngst i en syskonskara på fyra. Hon har tre äldre bröder, en spansk pappa och en svensk mamma.
— Pappa ville att vi barn skulle få en säker inkomst, berättar hon.
Bröderna läste juridik och blev advokater. Erika följde i deras fotspår, men innan juristexamen blev klar valde hon en annan och egen väg. I dag är hon på god väg till målet att kunna försörja sig på sin konst och med det kunna ägna sig åt det kreativa skapandet på heltid. I väntan på att bli en erkänd konstnär fortsätter hon sina studier.
Erikas CV är imponerande. Universitetsstudier som omfattar masterexamen i social utveckling av konstnärlig kultur, examen med inriktning på digitalt fotografi, grafisk design och videokonst i Bellas Artes (motsvarande det svenska Konstfack) samt fyra år distansstudier i juridik samt de nuvarande studierna med en doktorsavhandling. Hon har även läst multimedia och webbdesignkurs på privatskola – allt i Malaga – och den estetiska linjen på Kjesäters folkhögskola i Vingåker. Erika talar spanska, svenska och engelska.
När hon la juridikstudierna åt sidan flyttade hon till Sverige. Året var då 2005. Hennes mamma hade tidigare flyttat tillbaka till Sverige och Katrineholm. När kursen på Kjesäter var slut återvände Erika till Spanien. Då hade hon redan hunnit ha tre separatutställningar i Katrineholm och Vingåker. Förutom utställningarna i Sverige har hon haft två separatutställningar samt deltagit i många samlingsutställningar i Spanien
Hennes pappa som först var besviken över att hon valde ett så osäkert kort som konsten, har efter att ha både sett hennes utställningar och läst om henne i spansk press accepterat hennes val.
— När jag kom tillbaka till Spanien försörjde jag mig bland annat genom att jobba för en biluthyrningsfirma på Malagas flygplats och som konstintendent på ett galleri där jag även ställde ut min konst.
— Ett tag var jag även stipendiat i elektronisk konst på universitetet. Men att få ett jobb där är nästan omöjligt om man inte har kontakter eller är släkt med dem som styr. Jag tror att det är annorlunda i Sverige – att man här även ser till meriter. Därför flyttade jag tillbaka till Sverige för en månad sedan. I Spanien är arbetslösheten mycket högre och det är nästan omöjligt att få ett arbete, berättar hon.
Erika har redan hunnit söka flera jobb och många arbetsgivare har visat intresse. I veckan som gått har hon varit på anställningsintervju för en tjänst som spansklärare på en skola i Eskilstuna. Hon har redan anmält sig till fyra olika kurser och läser grafisk illustration, kommunikation, svenska och engelska.
— Jag tycker att det är självklart att jag kan engelska efter att ha läst på universitetet, men fortsätter med studierna ändå. Förutom engelskan vill jag lära mig svenskan bättre. Jag läser gärna Strindberg och ser Bergmans och Moodysons filmer. Men jag vill också lära mig mer om dataprogrammering.
Hon är målmedveten och vill gärna bli erkänd som konstnär.
— När jag går på utställningar och ser en tavla som jag tycker om och som är målad av en kvinna tänker jag på om hon är född tidigare än jag. Är hon det pustar jag ut och tänker att jag ännu har tid på mig. Och om jag ser en kvinna som är yngre än mig och som har barn tänker jag på att jag så gärna vill hinna få barn också innan jag blir för gammal.
— Min senaste utställningen hette "Empty" och fokuserar på moderskapet och längtan efter ett eget barn.
En annan dröm är att ha ett litet gästvänligt hotell i Sverige dit spanjorer kan komma och få personlig service samt möjligheten att få se ett annat Sverige än bara storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vill du se mer av Erika Pardo Skoug gå in på www.erikapardoskoug.com