Vecka 39 gjordes en mätning av matsvinnet på tre skolor i kommunen. På Vidåkersskolan kastades 90 liter mat på en vecka. På Sävstaskolan var siffran 40 liter och på Hansjöskolan 75 liter. Med anledning av att det är hälsoveckan denna vecka har mat och miljö särskilt uppmärksammats från kostenhetens sida.
- Vi ska försöka minska matsvinnet och gör det i form av en tävling där priset är en önskerätt, säger Linda Hellström som är kostekonom och platschef vid kostenheten i kommunen.
I Vidåkersskolans matsal har en utställning visats hela veckan som åskådligt visar matsvinnet.
Svinnet består förutom av tallrikssvinnet, det vill säga mat som läggs på tallriken och inte äts upp utan skrapas av och hamnar i sophinken, också av serveringssvinn vilket innebär att man lagar för mycket mat.
- Det kan vara att vi exempelvis tror att det ska komma 200 personer och äta men att det i verkligheten bara kommer 150, säger Linda Hellström.