Elever såg skuggsidan av tobaksindustrin

Barnarbete och miljöaspekter utgör nya perspektiv i A non smoking generations nya kampanj för att få ungdomar att inte röka eller snusa.

Föreläsarna Sofie Wernborg och Victoria Christensson ruskade rejält om elever och lärare ur årskurs åtta och nio på Järvenskolan Tallås under torsdagen då de berättade om barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden i den globala tobaksindustrin.

Föreläsarna Sofie Wernborg och Victoria Christensson ruskade rejält om elever och lärare ur årskurs åtta och nio på Järvenskolan Tallås under torsdagen då de berättade om barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden i den globala tobaksindustrin.

Foto:

Övrigt2017-03-02 13:15

Det var några hundra elever från Järvenskolan Tallås som bänkade sig i Tallåsaulan under torsdagen för att lyssna till två drivna föreläsare som berättade om baksidorna med tobaksindustrin.

Den gamla skräckpropagandan, med närbilder på inmosade brända lungor som liknar julskinka, är ett minne blott numera. Likaså det individuella hälsoperspektiv som slog igenom efter det. Numera är det ett etiskt och solidariskt livsval att inte börja röka.

Det menar åtminstone de båda föreläsarna Sofie Wernborg och Victoria Christensson som lyckas hålla de rastlösa högstadieleverna i ett säkert grepp under den timme de håller låda.

– Hälsoperspektiven är fortfarande viktiga, men vi vill berätta hur tobaksbolagen jobbar, säger Sofie Wernborg och påpekar att nio av tio rökare börjar innan de fyllt 18 år.

Därför är det viktigt att informera om vilken typ av industri det är man stödjer med snusning och rökning, menar Wernborg.

– Tobaksindustrin är luriga och låter kändisar posera med tobak på bilder som ungdomar ser och lyckas därmed göra reklam för produkterna trots att det är förbjudet, säger Victoria Christensson och fortsätter:

– Det här vill vi göra ungdomar medvetna om, så att de frågar sig: Vill jag att mina pengar ska gå till den här industrin? Man har ett val.

För det är inga pekpinnar de båda föreläsarna vill dra fram och rappa i katedern. Bara det faktum att barn som arbetar på tobaksplantager tolv timmar per dag får i sig nikotin motsvarande 50 cigaretter borde räcka, menar de.

– Det är inte bara bekämpningsmedel på plantagerna som gör barnen sjuka, själva plantorna och beröringen med dem förgiftar också, säger Victoria Christensson.

Lägg därtill konsekvenser som permanentad fattigdom, miljökatastrofer och trafficking i tobakens spår.

– De flesta vet om riskerna, men det biter inte längre. 24 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet röker trots det, säger Victoria Christensson.

Skrämmande tobaksfakta

Varje år skövlar tobaksindustrin 200 000 hektar regnskog, vilket motsvarar 286 000 fotbollsplaner.

Det slängs cirka en miljard fimpar i Sverige per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om