Efter 30 år i yrket drömmer hon om en likvärdig skola

Göran Perssons avtryck i skolhistorien var ingen höjdare, om du frågar Ing-Marie Panzar.
Hon om någon borde veta, efter drygt 30 år i elevernas tjänst.

Övrigt2011-12-07 07:02

Föräldrarnas inställning är annorlunda och kraven på dokumentation lägger sten på börda för lärarnas arbetssituation.

Detta är de två enskilt största förändringar som Ing-Marie Panzar, lärare på Nyhemsskolan, har upplevt sedan hon började i yrket 1979. Första tio åren jobbade hon i Strångsjö och Forssjö där elevantalet kunde variera från 28 till 13 i en klass 3-4.

Mycket är annorlunda nu jämfört med då, säger hon.

- Skolan var fortfarande viktig för de flesta. Det var ett lugnare tempo. I dag är samhället så uppspeedat. Det finns ingen plats för att bara vara.

Hon tycker att föräldrarna fanns där för sina barn på ett annat sätt förut. De bakade till julfester, ordnade skjutsar. I dag, säger hon, råder brist på både tid och ork.

- Många orkar inte engagera sig för att de har fullt upp med sig själva. Det är inte kollektivet, utan jaget som gäller.

Den utvecklingen ser hon även hos eleverna.

- Men skolan är fortfarande ett kollektiv. Det går inte att driva en skola utan en vi-känsla.

Ing-Marie Panzar önskar att föräldrar i större utsträckning ska se till så att eleverna kommer utvilade och mätta till skolan, så att förutsättningen finns för att lära.

- Föräldrarna är så viktiga.

Inte bara attityderna till skolan, utan också arbetsmängden har förändrats under årens lopp, anser Ing-Marie Panzar. Och det är inte en förändring till det bättre.

- Vi har fått otroligt mycket mer att göra. Jämfört med tidigare har vi knappt någon planeringstid alls kvar i dag.

Hon minns en tid då hon kunde vara klar med jobbet halv fyra en eftermiddag. Nu, säger hon, blir man aldrig klar.

Kommunaliseringen av skolan alldeles i 1990-talets början, på dåvarande skolminister Göran Perssons initiativ, kunde Sverige gott ha varit utan, tycker Ing-Marie Panzar. Löftena som gavs då om att verksamheterna skulle komma närmare besluten och att fler skulle få vara med och påverka, de har inte infriats, anser hon. Och lärarlönerna, som skulle höjas, de släpar efter betänkligt jämfört med många andra europeiska länder och andra yrkesgrupper i Sverige med liknande utbildningsnivå.

- Det kanske är bättre att förstatliga igen. Få en likvärdig skola. En skola för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om