I kväll är det världspremiär på filmen "Hunger games", som bygger på Suzanne Collins roman "Hungerspelen". Boken är den första i en trilogi om den unga tjejen Katniss Everdeen som lever i en diktatur i landet Panem.
Det råder en rejäl feber inför premiären. "Hungerspelen" vänder sig delvis till samma publik, som Harry Potter och Twilight-serien, ungdomar och unga vuxna.
Det är en gigantisk boksuccé, som i Sverige har spritts genom mun-mot-mun-metoden bland ungdomar.
Hungerspelen-trilogin stod högst upp på yngste sonens önskelista i julas. Sedan dess har han delat sin fritid mellan att spela dator- och tv-spel, umgås med kompisar, med att ligga på sängen och sluka dessa böcker. Mellan varven har han tjatat på mig om att jag ska läsa dem. Nu har jag avverkat de två första böckerna i serien, "Hungerspelen" och "Fatta eld".
Jag måste säga att de överträffade mina förväntningar på vad som kan bli hajpade storsäljare som älskas av både killar och tjejer. Romanerna genomsyras av svidande samhälls- och mediekritik och sätter på ett lättbegripligt och spännande sätt fingret på många av mänsklighetens problem, i historien och samtiden.
Handlingen utspelar sig i en postapokalyptisk framtid, i riket Panem, som ligger på den nordamerikanska kontinenten. I den rika huvudstaden, "The Capitol", råder en depraverad livsstil. Invånarna frossar i mat, kläder smink och frisyrer, och använder högteknologisk vård för att förändra sina kroppar.
Regimen i Panem är totalitär, och förutsättningen för den dekadenta livsstilen i huvudstaden är att de tolv omgivande distrikten i Panem försörjer den med mat, produkter och tjänstefolk.
Människorna i distrikten lever under slavlika förhållanden i något som liknar kaster. Regimen håller människorna i schack genom övervakning, våld och knapert med mat, men framför allt genom ”Hungerspelen”. För dekadensen omfattar även kulturen. I Panem bjuds invånarna varje år på den direktsända dokusåpan ”Hungerspelen”, där 24 barn slåss på liv och död.
Deltagarna, två från varje disktrikt, lottas varje år. I systemet ingår att barn kan öka risken att bli uttagen genom att byta lotter mot mat till sin familj.
Det har den modiga Katniss från gruvdistriktet gjort, sedan hennes far dog i en sprängningsolycka och modern föll i en djup depression.
Böckerna innehåller mycket våld, och jag utgår från att filmen innehåller minst lika mycket, och blir på så sätt också en del av den mediekultur de kritiserar. Men det är jag beredd att överse med det och låta min sjätteklassare se filmen på bio i kväll.
Att min son, alla hans kompisar och miljoner andra ungdomar över hela världen tagit till sig en berättelse som ”Hungerspelen” ger mig tillförsikt om framtiden.