Det menar kommunens personalavdelning, som har fått yttra sig om den motion som Tony Rosendahl och Olof Carlsson väckte tidigare i år.
Med den hakade Vänsterpartisterna på införandet av heltid som norm för kommunens alla anställda. Det är en reform som V gillar. Men Rosendahl och Carlsson vill ta ett arbetsmiljösteg till.
Deras förslag är att pröva sex timmars arbetsdag på en kommunal arbetsplats, företrädesvis en där sjukskrivningstalen är höga. Kortare arbetstid är ett sätt att få personalen att må bättre och därmed minska sjukskrivningarna i framför allt kvinnodominerade yrken, hävdar motionärerna. Därtill kan det vara ett sätt att minska antalet delade turer, vilket schemamässigt har visat sig besvärligt.
Personalavdelningen konstaterar att det finns forskning som stödjer V:s tes om att kortare arbetstid förbättrar arbetsmiljön. Men det ska även heltidsreformen kunna göra, påpekar ekonomi- och personalchefen Susanne Sandlund i yttrandet.
I teorin kan V även ha rätt i att en sextimmarsreform kan bidra till att minska på de delade turerna. Men det finns ett men. Det skulle kräva fler anställda i ett läge där kommunen redan står mitt uppe i en jättelik rekryteringsutmaning som näppeligen blir mindre om några år.
Resultatet skulle därmed bli avsevärt mer kostsamt än med dagens bemanning, framhåller Sandlund.
Hon ser att Rosendahls och Carlssons önskemål bättre skulle uppfyllas med en schemaläggning som lyfter fram hälsoaspekten och organiseras genom så kallade hälsosamma scheman. Sådana ska enligt yttrandet bli nästa steg i kommunens arbetsmiljöarbete med att minimera organisatoriska hinder för heltidsarbete.