Disciplin med dubbla budskap

Tyst i klassen, ut ur klassrummet om du stör.
De flesta lärare är lättade över att med skollagens nya ordningstrappa i ryggen få kräva hårdare disciplin av eleverna.
Ändå råder dubbla budskap om vad som gäller, tycker både lärare och elever.

Övrigt2011-11-30 05:00

Klass 8 A på Södra skolan var så stökig, att en lärare började gråta redan på första lektionen i sjuan, berättar William Sjöstrand.

Klassen mobbade lärare, berättar han, och var så bråkig, att skolan till slut fick lägga om schemat och be föräldrar delta på lektionerna.

- Men nu har vi mognat, säger en av killarna i klassen och kastar sig över en annan och bråkar på skoj.

Stämningen i klassen är bra , "vi är som syskon", tycker Stina Blom.

Men när klassen till slut blev omöjlig att hantera förra året , sattes resursläraren Dragan Jankovic in och krävde skärpning. Sedan dess har klassen varit lugnare.

- Men bara när Dragan är med, annars är vi som vanligt. På kemin är vi stökiga, säger William Sjöstrand och ler.

Dragan Jankovic är en av de många lärare som välkomnar en skollag som uppmanar till mer disciplin och mer lärarledd undervisning.

- En del elever och kolleger kanske tycker att jag är för hård. Men jag har också elever som sagt att de har fått studiero tack vare mig, säger Dragan Jankovic, som är skeptisk till för mycket elevinflytande i skolan. När eleverna förra året fick fylla i enkäter om de skulle få ha mössa på sig i klassrummen eller inte, tykte han att elevdemokratin gått för långt.

- Visst ska demokrati i skolan råda. Men eleverna måste få ha regler att förhålla sig till, som de inte utformat själva, menar Dragan Jankovic och tillrättavisar lugnt men bestämt några killar som stojande håller på att välta ett bord inne vid skolcafeterian.

För ökat elevinflytande införde skolan förra året nya ordningsregler, som eleverna varit med och arbetat fram i samråd med skolpersonal. Då totalförbud mot påslagna mobiler i klassrummet gällde tidigare, får eleverna nu ha mobil förutsatt att den inte stör lektionen. Enligt Dragan kan det ge dubbla budskap.

- På en lektion får de använda mobil, på en annan inte. Det skapar förvirring, eleverna kan börja dribbla med lärarna och övertala dem att få ha mobil för att de får ha det på andra lektioner, menar han.

Också eleverna beskriver situationen som något förvirrande. Lärarna har blivit strängare, uppger en del elever, medan andra tycker att lärarna inte sätter tillräckligt tydliga gränser.

- Lärarna borde vara hårdare med mobilerna, säger Emma Andersson. Nu säger de att man får ha den om den inte stör. Men folk stänger inte av den, säger hon.

Men Alma Bajric i åttan tycker inte att man lär sig bättre för att det är tyst i klassen och eleverna nästan är rädda för läraren.

- Då kan det bli så att man inte ens vågar fråga när man inte förstår. Jag lär mig lika mycket med sorl i bakgrunden. Man slappnar av mer då. Nu skrattar jag inte längre på lektionen, säger hon.

Samtidigt som det blir lättare att stänga av en störande elev från klassrummet, har man som lärare ansvar för tillsynen av eleven på skolan. Då är det svårt att stänga ute en elev från en lektion, poängterar en lärare på Tallåsskolan.

Men rädslan för att anmälas dominerar ännu, menar en lärare på Södra skolan.

- Man vet att elever kan anmäla en om man säger till på skarpen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om