Det var många som behövde hjälp från socknen

Övrigt2018-03-23 21:28

Fru Ebba Nilsson, Eriksbergsvägen 5 B, Katrineholm, fyller 95 år på fredag. Fru Nilsson är en välkänd gammal katrineholmare, som kom hit 1899 och blev tidigt en betydelsefull person i staden, särskilt för de hjälpbehövande. Under mer än 30 år satt hon med i fattigvårdsstyrelsen, och hon utövade också sitt yrke, sjuksköterskans, i de flesta fall utan att ta betalt för sina tjänster åt de dåligt bemedlade.

Ebba Nilsson var den första kvinnan som kom med i det kommunala livet i Katrineholm, och hon har många minnen från denna pionjärtid i början av seklet.

– Jag var ensam kvinna i fattigvårdsstyrelsen i många år, berättar hon. Men det gick bra. Jag klarade gubbarna jag. Och de bemötte mig så fint så, fattas bara annat.

– Det var många som behövde hjälp från socknen, som det hette. Lönerna var så dåliga på den tiden. Men inte var det mycket de kunde få, en femma eller tia i anslag. Och då fick man gå runt i hemmen och kontrollera om de verkligen behövde femman.

Fru Nilsson arbetade alltså som sjuksköterska också, men hon var aldrig anställd i yrket. Hon vårdade sjuka gratis i hemmen. Det var roligt att kunna hjälpa tyckte hon.

Nykterhetsvården har varit ett annat av fru Nilssons intressen, och hon var med om att bilda Vita Bandet i Katrineholm. Under alla åren i Katrineholm har hon också tillhört baptistförsamlingen som aktiv medlem.

Fru Nilsson är född i Göteborg. Hon gick igenom Sabbatsbergs sjuksköterskeskola och fick direkt efter skolan plats på Åsele sjukstuga, där hon träffade sin blivande make, numera framlidne målarmästaren N. M. Nilsson. Paret bodde i Pålsboda innan man flyttade till Katrineholm.

Den blivande 95-åringen är mycket frisk och vital för sina år.

Kuriren för 25 år sedan

En besökare på behandlingshemmet Vårnäs söder om Vingåker mördades på söndagskvällen av en av de intagna missbrukarna. Både förövaren och offret är kvinnor.

Nattbussen från Stockholm till Katrineholm dök aldrig upp i söndags kväll. På Cityterminalen i centrala Stockholm stod ett 30-tal strandsatta katrineholmare och Flensbor och väntade i nattkylan.

Kuriren för 10 år sedan

Fyra ungdomar från Katrineholm i åldern 17 och 18 år låg bakom rånet mot Pressbyrån i början på maj. Med hjälp av bilderna på övervakningskameran kunde polisen identifiera ungdomarna. Det var på kvällen den 5 maj som två knivbeväpnade killar rånade Pressbyrån vid Stationsplan på Norr strax före klockan 20.

Skogsborgsskolans kök görs i höst om till produktionskök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!