– Metoouppropet har uppmärksammat ett stort och mycket allvarligt samhällsproblem. Det råder fullständig nolltolerans mot sexuella trakasserier och andra övergrepp i alla sammanhang, sa S-distriktets ordförande Hans Ekström till Södermanlands nyheter då.
Nu har en S-politiker i Sörmland anmälts av flera kvinnor till denna kommitté, liksom till Socialdemokraternas centrala högkvarter i Stockholm.
Tidningen har ringt upp Hans Ekström och ställt frågor om S-politikern och hur partiet har hanterat ärendet.
Hur mycket vet du om det här?
– Jag är informerad ganska mycket och vi har också hanterat frågan som arbetsgivare, så jag är väl informerad, säger Hans Ekström.
Vad tänker du om det?
– Jag tänker inte kommentera de enskilda delarna utan vi har fått reda på det här och sedan hanterat frågan och vidtagit åtgärder.
Vilka åtgärder?
– Det vill jag inte gå in på. Men det är så som en arbetsgivare förväntas hantera en medarbetare.
Men han sitter kvar på sin tjänst?
– Ja, absolut. Vi har pratat med hans fackliga organisation så vi agerar enligt svenska lagar och fackliga bestämmelser och det kanske en del värdesätter.
Men kan någon som misshandlat en kvinna ha uppdrag inom socialdemokratin?
– I dag när vi anställer människor eller när vi gör våra listor då har man en genomgång där folk måste skriva under försäkringar och så, men det är rutiner som införts på senare tid och det hade man inte förr. Det är ena aspekten. Min generella syn på brott är att vi måste ha en syn där människor kan göra fel och sedan få komma tillbaka.
– Huvudsaken är att man i dag har en rutin för att hantera det och listor där man ska uppge om man varit dömd för något eller haft ekonomiska oegentligheter.
När infördes den här rutinen?
– Det fanns ett utkast inför förra valet, men det är mer striktare inför det här valet, det fanns inte vid förra valet.
Hur har partiet agerat när ni fått kännedom om det här?
– Det vill jag inte kommentera, men det har hanterats först av oss som arbetsgivare, senare även inom den centrala metoo-organisationen. Vi har även hanterat det i partistyrelsen på regional nivå, så det är hanterat på båda planen.
Du har haft kännedom om detta i några år, varför har du inte agerat tidigare?
– Vi har agerat, det är det jag säger, men det finns också lagliga och fackliga rättigheter i Sverige.
Det har gått ganska lång tid sedan ni fick reda på det?
– Ja, men det är åtgärder vidtagna under den tiden.
Är ni rädda och osäkra för att agera i sådana här frågor?
– Nej det tycker jag inte, däremot är det naturligtvis känsliga frågor, det ska man vara tydlig med. Har man varit ledare i olika aspekter för stora organisationer så är det inte första gången det dyker upp sådana frågor när man arbetar med människor. Vi har ju däremot regelverk i Sverige som ska följas och det gäller alla människor.
Är du själv rädd för att hugga tag i en sådan här fråga?
– Nej, absolut inte.
Kritiska röster i arbetarrörelsen och partiet har vittnat om en sektliknande kultur där man försöker tysta ner sådana här problem inom partiet i stället för att ta tag i dem, vad säger du om det?
– Jag känner inte igen det där, vi har diskuterat den här frågan på flera olika nivåer och jag har även haft diskussioner med enskilda personer i frågan och jag har inte upplevt att det funnits något sektliknande i det.
Ska ett sådant här bagage ha betydelse för någons politiska bana?
– Det är självklart att allt sådant som man har med sig i bagaget, oavsett om det handlar om ekonomi eller brott, ska redovisas och det är vad våra nya rutiner innebär. I dagens samhälle är det möjligt att googla och spåra via olika saker så det vi människor har med oss i form av skuggor finns med oss hela tiden. På det sättet är det moderna samhället mer obarmhärtigt än tidigare då saker kunde försvinna ner då människor kunde slippa att bära saker sedan tidigare. Så är det inte i dag. Det finns med och det är också därför vi i dag har en försäkran där man får gå igenom de saker som kan vara belastande.
– Det innebär inte att människor som har saker med sig i bagaget inte ska få vare sig arbeten eller förtroendeuppdrag, men man ska veta om det och veta att det är hanterat på ett riktigt sätt.
– Det finns en obehaglig sida i det moderna samhället och det är att stämpeln ska sitta för evigt, som i ett gammalt bysamhälle. Och det tror jag vi ska hålla ifrån oss. Däremot ska det upp till ytan. Det är viktigt att man är medveten om vad en journalist kan ringa och fråga om, då är det lättare om man är medveten om det än att förtränga det.
Har ni fler sådana här ärenden som ni behöver hantera i Sörmland?
– Inte vad jag känner till, det får du prata med den regionala metoo-gruppen om. Men det som jag är fått till mig är det här.