"Det blir en popexplosion"

Det var Kristina Issas sista år som ledare på Popkollo i Sköldinge, men inte sista gången som hon stöttar unga musiker. Katrineholms kommuns kulturpristagare 2018 vill ge tillbaka till hemstaden, samtidigt som hon har sitt drömprojekt på gång.

Tidigare i sommar var Kristina Issa ledare på Popkollo i Sköldinge för sista gången. Katrineholms kommuns kulturpristagare 2018 vill dock fortsätta att inspirera yngre musiker och ge tillbaka till sin hemkommun.

Tidigare i sommar var Kristina Issa ledare på Popkollo i Sköldinge för sista gången. Katrineholms kommuns kulturpristagare 2018 vill dock fortsätta att inspirera yngre musiker och ge tillbaka till sin hemkommun.

Foto:

Övrigt2018-01-25 07:00

Nyligen var det tioårsjubileum för Popkollo på Åsa folkhögskola. Musiklägret för tjejer och transpersoner drivs av ideella föreningar på olika platser i landet.

Kristina Issa, som växte upp i Valla, är mångårig ledare på kollot men har bestämt sig för att 2018 fick vara sista året. Hon har onekligen en hel del annat på gång. Störst är det egna drömprojektet "Queen Zenobia", en visuell konsert med berättande texter.

– Det blir en popexplosion, lovar Kristina Issa som tycker om att återvända till genren.

Berättelsen om Zenobia har premiär på Stora Teatern i Göteborg den 26 september. Kristina Issa har länge drömt om att kunna göra föreställningen. Zenobia var en mycket välutbildad drottning av Palmyra i Syrien på 200-talet, som under några år trotsade romerska riket och befriade stora delar av Mellanöstern.

[youtube id="14NhPGQvctM"]

Med "Queen Zenobia" vill Kristina Issa utforska vad som är frihetens pris och vilka svårigheter som följer med en maktposition. Att dessutom lyfta fram berättelsen om en historisk kvinna som sällan omtalas känns väldigt bra, tycker Kristina Issa.

Men hon har mer på gång än "Queen Zenobia". Bland annat har hon skrivit musiken till och medverkar i "Upprorets poet" som får premiär på Göteborgs stadsteater den 23 november. Den är ett nyskrivet drama om den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad.

Och så har Kristina Issa utsetts till en av kulturnämndens i Katrineholm två kulturpristagare 2018. Hon får stipendiet för sitt skapande och för sitt engagemang för att inspirera unga musiker, inte minst på hemmaplan.

– Jag blev chockad, säger Kristina Issa som också har fått ett arbetsstipendium från Västra Götalandsregionen och som var Katrineholms-Kurirens kulturpristagare för två år sedan.

Att skicka vidare är viktigt för Kristina Issa. Hon minns hur värdefullt det var att möta och lära av personer som Jenny Wistbacka, Susanne Carlsson Ström och övriga kulturarbetare i Katrineholm under uppväxten.

– Jag älskar ju min kulturskola och Dud! De har varit en jättestor del av mitt liv, säger hon.

Därför vill hon fortsätta ge tillbaka, i exempelvis workshops och kanske en gratiskonsert. Om "Queen Zenobia" kan dyka upp i Katrineholm återstår att se. Kristina Issa lär göra sitt bästa för att så blir fallet.

Kristina Issa

Ålder: 24 år

Gör: kompositör, sångerska, pianist, harpist, skådespelerska. Leder workshops i sång, låtskrivande och instrumentbyggande. Arrangerar och producerar musik, leder Kristina Issa band.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om