– Jaså, ligger det ett hus där, kan folk säga, säger Hanna Fager.
Hon och maken Johan Fager köpte huset och flyttade in 2007, och sedan växte familjen med sönerna Oscar och August. Huset, som de hört heter Sveaborg, eller möjligen Sotarbo - efter smuts från närliggande SKF - byggdes enligt pappren 1925, men troligen tidigare, enligt familjen.
– Vi har hittat en bild från 1910 där huset finns och vi har hittat tidningar från 1910 i väggarna.
Enligt en teori de hört byggdes huset åt någon högre chef på Pumpseparator, som ligger ett kvarter bort, men det enda de vet helt säkert är att en gren av familjen Jürss har bott här. De hoppas få veta mer om husets historia, när huset nu är med i tidningen.
När paret Fager började leta hus var Sveaborg det första huset de tittade på, 2005. Då såldes det till några andra, som hade omfattande planer för huset, men som sedan sålde det ganska snart igen - då till Fagers.
– Det var det första och det sista huset vi tittade på, säger de.
Tidigare ägares renoveringar var inte alltid varsamma, och Hanna och Johan Fager fick börja återställa sådant som trösklar, som alla brutits upp.
– Vi har gjort allt. Det var laminatgolv överallt och plastfärg på fasaden. Planlösningen är i stort sett densamma som förr, men vi har tagit bort väggen mellan en pigkammare och köket, för att få ett lite större kök.
Förr i tiden gick vägen söder om huset, medan infarten numera är åt norr. Det betyder att husets pampiga entré, med snickarglädje i form av soldekor, nu ligger på baksidan, och många förstagångsbesökare knackar på fel dörr. En mindre hall med inbyggda garderober och liten toalett öppnar mot en stor hall, med stockpanel, flera meter i takhöjd och ett par trappsteg upp till altandörren.
– Det är inte alla som har en scen i hallen, säger Johan Fager, och syftar på den avsats med räcke som bildas vid altandörren.
Där lekte och uppträdde gärna parets söner när de var lite yngre.
Köket har genomgått störst förändringar i huset. Hela köksinredningen är ny, men platsbyggd av Katrineholms snickeri och Johan Fager själv. Tanken är att den ska kännas ursprunglig. Här är golvet nytt, men i alla andra rum låg fina trägolv kvar under senare tiders laminat. Från köket leder dörrar till tvättstuga och skafferi. Längs ena väggen finns nu en rejäl murad spiskåpa, med både vedspis och vanlig häll under, samt en extra diskho. Infällda i en annan vägg sitter två ugnar. I många gamla hus, som renoverats lite för hårt under åren, saknas de ursprungliga eldstäderna. Men i Fagers hus fanns bara vedspisen i köket.
– Vi har hört att det här var det första huset i Katrineholm med centralvärme. Det finns inga spår av eldstäder alls, säger Hanna Fager.
I varje rum sitter i stället mycket gedigna gjutjärnselement.
Åter i hallen leder stora dörrar till vardagsrum och matsal, båda rummen har burspråk mot trädgården. I matsalen har väggarna boasering, samt ny tapet ur en kollektion med gamla tapetmönster.
– Vi försöker bevara det gamla. När vi renoverar vill vi att det ska hålla över tid, vi vill inte behöva göra om efter två år.
Alla husets fönster har inneburit vissa utmaningar, men familjen har ändå valt att ha kvar dem, eftersom de tycker att en stor del av husets själ och charm sitter i just fönstren. Någon tidigare ägare hade sågat sönder de gamla löstagbara innanfönstren för att sedan skruva fast dem i de yttre fönstren, för att skapa tvåglasfönster. Men för familjen Fager innebär det mycket slit när fönstren behöver tvättas.
– Det är jättejobbigt. Det tar två veckor att tvätta alla fönster, alla måste tas i sär med skruvdragare först.
Att renovera och bo i ett gammalt hus betyder ofta att allt inte är spikrakt. Så är det också för familjen Fager.
– Att mönsterpassa tapet kan man glömma. Vi har platsbyggda garderober i vårt sovrum, det skiljer fyra centimeter från ena sidan rummet till den andra. Det är mycket som inte är rakt, men det är det som är charmen, säger Johan Fager.
På övervåningen finns tre sovrum, badrum och allrum. I föräldrasovrummet var väggarna och taket knöliga och fula under flera år.
– Estetiskt var det inte så bra. Varför tar man alltid föräldrasovrummet sist?, undrar Hanna Fager.
Det senaste projektet i huset avslutades för en månad sedan, det var sonen Oscars rum, där Johan Fager byggde ett dressing room, eller klädkammare.
Av möblerna är en del nytt, men mycket också från Blocket eller från auktioner. Matbordet, stolarna, en skänk i matsalen och tv-möbeln i vardagsrummet är från Blocket.
– Tidigare, innan vi fick barn, gick vi mycket på auktioner. Vi vill inte ha bara nytt. Men en del saker, som soffa och sängar, är nya.
Och läget då? Från övervåningen har sonen August utsikt över SKF. Närmaste grannar på baksidan är hyreshusen på Vingåkersvägen och 50 meter bort har en motorcykelklubb sina lokaler.
– Det är ett tydligt vårtecken, när mc-klubben drar i gång motorerna. Jag gillar motorljuden, säger Johan Fager.
Tomten är på 2000 kvadratmeter och omgiven av lummiga häckar, vilket gör att läget trots allt känns väldigt enskilt - kanske för enskilt ibland när barnen var små, och det inte fanns andra barn att springa genom häcken till.
– Det är som att bo på landet, men ändå mitt i stan.